Putyin arról beszélt, hogy Magyarország, Románia és Lengyelország nem tett le az elcsatolt területeinek visszaszerzéséről. A román külügy tiltakozik

2022. november 5. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szombati beszédében azt mondta, Magyarország, Románia és Lengyelország nem tett le arról, hogy visszaszerezze korábban elcsatolt területeit – írja a Telex.

„Ismerjük a lengyel elit egy részének a »tengertől a tengerig« nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. A második világháború előtt sokan beszéltek erről az elképzelésről. Most pedig Lengyelország és Ukrajna vezetőinek ölelkezését látjuk. De az ötlet, az él, nem tűnt el” – mondta az elnök. Putyin szerint Varsóban arról beszélnek, hogy Ukrajnának vissza kellene adni az elcsatolt területeket Lengyelországnak. Beszélt még arról is, hogy a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet is átengedtek Ukrajnának, de az elnök szerint önkéntes alapon történt.

Az orosz elnök beszéde után rövid időn belül közleményt adott ki a román külügyminisztérium, amelyben visszautasítják a Putyin beszédében elhangzottakat. Közleményükben azt írták:

„Románia Külügyminisztériuma visszautasítja az Oroszországi Föderáció elnökének a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott beszédében kifejtett állításait, amelyek hamisan azt a képzetek keltik, hogy Romániának területi követelései volnának Ukrajnával szemben. A Külügyminisztérium hangsőlyozza, hogy az Oroszország által február 24-én indított háború a nemzetközi jog alapelveinek súlyos és brutális megsértését jelenti, beleértve Ukrajna szuverenitását és területi integritását.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!