Ki lesz az új NATO-főtitkár? A New York Times szerint Klaus Iohannis nincs az esélyesek között

2022. november 5. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mandátuma csak 2023 szeptemberében jár le, de a tagállamok között máris megindultak a háttérjátszmák azzal kapcsolatban, hogy ki lesz a funkciót 2014 óta betöltő norvég politikus utódja – írja a The New York Times. A lap elemzésében sorra veszi azokat a politikusokat, akiknek a legnagyobb esélyük lehet a pozíció betöltésére, s ugyan a szűkített listán több kelet-európai államfő is szerepel, nincs köztük Klaus Iohannis román elnök, akiről korábban a főtitkári poszt egyik várományosaként írt a német sajtó.

A német DPA hírügynökség és a Deutsch Welle még februárban írt arról, hogy értesülései szerint Theresa May volt brit miniszterelnök, Mark Rutte holland miniszterelnök és Federica Mogherini volt külügyekért felelős EU-biztos mellett Klaus Iohannisnak is esélye van betölteni a főtitkári funkciót.

A New York Times mostani elemzése viszont nem említi főtitkári pozícióra esélyes politikusok között Iohannist. Az amerikai lap szerint Washington elsőszámú kiszemeltje a posztra Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes, aki a pénzügyminiszteri funkciót is betölti hazájában. Freeland korábban újságíróként és Kanada külügyminisztereként is dolgozott. Az Egyesült Államok ugyan hagyományosan nem állít jelöltet, de érthető okokból erős hangja van a döntésben.

A New York Times szerint az sem meglepő, hogy az Európai Unió országai elsősorban azt preferálnák, ha valamely EU-tagállam vezetője közül kerülne ki az új főtitkár személye, ugyanakkor a lap szerint egyelőre nem sorakoztak fel egyetlen jelölt mögött a tagállamok. Esélyesek között tartják számon viszont Kaja Kallas észt miniszterelnököt, Zuzana Čaputová szlovák államfőt, valamint Kolinda Grabar-Kitarović volt horvát elnököt.

Természetesen egy másik erős NATO-tagállamnak, Nagy-Britanniának is megvan az opciója a lap szerint. A britek annak örülnének, ha Ben Wallace védelmi miniszter venné át Stoltenberg munkáját.

A New York Times ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a NATO megalapítása óta soha nem töltötte be nő a főtitkári funkciót, a szervezeten belül pedig nagyon sokan vannak azon az állásponton, hogy ennek éppen most jött el az ideje.

Jelenleg egyébként Románia adja a NATO főtitkár-helyettesi posztját. Mircea Geoană 2019 ősze óta tölti be ezt a pozíciót, amely nem kötött idejű, hanem elsősorban a főtitkár megbízásától függ. Korábban több főtitkár-helyettes is 4 és 6 év közötti időszakra töltötte be a pozíciót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!