Ki lesz az új NATO-főtitkár? A New York Times szerint Klaus Iohannis nincs az esélyesek között

2022. november 5. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mandátuma csak 2023 szeptemberében jár le, de a tagállamok között máris megindultak a háttérjátszmák azzal kapcsolatban, hogy ki lesz a funkciót 2014 óta betöltő norvég politikus utódja – írja a The New York Times. A lap elemzésében sorra veszi azokat a politikusokat, akiknek a legnagyobb esélyük lehet a pozíció betöltésére, s ugyan a szűkített listán több kelet-európai államfő is szerepel, nincs köztük Klaus Iohannis román elnök, akiről korábban a főtitkári poszt egyik várományosaként írt a német sajtó.

A német DPA hírügynökség és a Deutsch Welle még februárban írt arról, hogy értesülései szerint Theresa May volt brit miniszterelnök, Mark Rutte holland miniszterelnök és Federica Mogherini volt külügyekért felelős EU-biztos mellett Klaus Iohannisnak is esélye van betölteni a főtitkári funkciót.

A New York Times mostani elemzése viszont nem említi főtitkári pozícióra esélyes politikusok között Iohannist. Az amerikai lap szerint Washington elsőszámú kiszemeltje a posztra Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes, aki a pénzügyminiszteri funkciót is betölti hazájában. Freeland korábban újságíróként és Kanada külügyminisztereként is dolgozott. Az Egyesült Államok ugyan hagyományosan nem állít jelöltet, de érthető okokból erős hangja van a döntésben.

A New York Times szerint az sem meglepő, hogy az Európai Unió országai elsősorban azt preferálnák, ha valamely EU-tagállam vezetője közül kerülne ki az új főtitkár személye, ugyanakkor a lap szerint egyelőre nem sorakoztak fel egyetlen jelölt mögött a tagállamok. Esélyesek között tartják számon viszont Kaja Kallas észt miniszterelnököt, Zuzana Čaputová szlovák államfőt, valamint Kolinda Grabar-Kitarović volt horvát elnököt.

Természetesen egy másik erős NATO-tagállamnak, Nagy-Britanniának is megvan az opciója a lap szerint. A britek annak örülnének, ha Ben Wallace védelmi miniszter venné át Stoltenberg munkáját.

A New York Times ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a NATO megalapítása óta soha nem töltötte be nő a főtitkári funkciót, a szervezeten belül pedig nagyon sokan vannak azon az állásponton, hogy ennek éppen most jött el az ideje.

Jelenleg egyébként Románia adja a NATO főtitkár-helyettesi posztját. Mircea Geoană 2019 ősze óta tölti be ezt a pozíciót, amely nem kötött idejű, hanem elsősorban a főtitkár megbízásától függ. Korábban több főtitkár-helyettes is 4 és 6 év közötti időszakra töltötte be a pozíciót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!