Török közbenjárásra Oroszország folytatja részvételét a gabonamegállapodásban

2022. november 2. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország folytatja részvételét a fekete-tengeri gabonaexportban – jelentette szerdán a TASZSZ állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

A védelmi minisztérium közleménye szerint az ENSZ és Törökország részvételének köszönhetően írásos garanciákat kaptak Ukrajnától arra vonatkozóan, hogy Kijev nem fogja a „gabonafolyosót” Oroszország elleni katonai műveletek végrehajtására használni. Azt írták, úgy vélik, hogy a kapott garanciák egyelőre elegendőnek tűnnek, és folytatják a megállapodást. A minisztérium szerint ezt az orosz álláspontot közölték António Guterres ENSZ-főtitkárral és az ENSZ Biztonsági Tanácsával is.

Az orosz megerősítés pillanatokkal azután történt, hogy Törökország bejelentette, Moszkva beleegyezett, hogy visszatérjen a Törökország és az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonaexport-kezdeményezéshez. Az alku lehetővé teszi több millió tonna ukrán gabona szállítását a Fekete-tengeren keresztül.

Oroszország a hétvégén függesztette fel részvételét a megállapodásban, mondván, hogy nem tudja garantálni a Fekete-tengeren áthaladó polgári hajók biztonságát a Fekete-tengeri Flotta elleni támadások miatt. Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy dróncsapásokat mértek a hajóikra a Krím félszigetnél.

(Sky News, Interfax)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!