Finn elnök: Jó, hogy Finnország számíthat Magyarországra a NATO-csatlakozásban

2022. november 2. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Sauli Niinistö finn elnök a Twitter-oldalán osztotta meg, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki megerősítette, hogy Magyarország támogatni fogja Finnország NATO-csatlakozását. „Jó, hogy Finnország számíthat Magyarországra a NATO-csatlakozásról szóló ratifikációban. Örömmel várom, hogy szövetségesként is tovább erősítsük a finnugor kapcsolatainkat” – írta Niinistö.

Sanna Marin finn miniszterelnök kedden egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország minél hamarabb ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelmeket. „Mindenki Magyarországra és Törökországra figyel, ezekre az országokra várunk, hogy ratifikálják a kérelmeinket” – mondta.

Finnország és Svédország múlt héten megerősítette, hogy egyszerre akarnak belépni a katonai szövetségbe, ahova májusban adták be csatlakozási kérelmüket. A törökök fenntartásai után június végén a finn és svéd kérelmek megkapták a harminc tagország támogatását. Ennek véglegesítéséhez azonban a tagországok törvényhozási jóváhagyása is kell, ami Magyarország és Törökország esetében még nem történt meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter már július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló törvényjavaslatokat, de a kérdés azóta sem került napirendre a parlamentben. Szeptemberben kérdésünkre az Országgyűlés sajtóosztálya annyit válaszolt, hogy az őszi napirendben szerepel majd a ratifikáció tárgyalása.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 22-i kormányinfón azt mondta, hogy december közepéig tart az őszi ülésszak, addig „jó eséllyel” ratifikálja az Országgyűlés a csatlakozási javaslatot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!