Börtönbüntetést kaptak a Vermeer-festményt megtámadó klímaaktivisták

2022. november 2. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Két belga klímaaktivistát két hónap börtönre ítélt a holland bíróság, miután Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című festményénél követelték a kőolaj-felhasználás leállítását – írja az MTI.

A holland rendőrség előző hét csütörtökön vett őrizetbe három környezetvédő aktivistát egy hágai múzeumban. Az olajfelhasználás azonnali leállítását követelő tüntetők ugyanis tönkre akarták tenni Vermeer van Delft festményét, egyiküknek a kezét, egy másik aktivistának pedig a homlokát sikerült a képet védő üveghez odaragasztania.

Az ügyészség négy hónap börtönbüntetést – ebből két hónap felfüggesztettet – kért az aktivistákra. Az elítélteknek a két hónapból csak egyet kell börtönben letölteniük. A bíró kérte az enyhébb büntetést, mert „nem akart eltántorítani másokat a tiltakozásuk kifejezésétől”. A Just Stop Oil Belgium környezetvédő csoport harmadik tagjának ügyét később tárgyalják.

„A múzeumok falán lógó festmények mindannyiunk örömét szolgálják, nem arra valók, hogy aktivisták céljaikra használják ki azokat”

– indokolta a döntést az ügyészség.

Az aktivisták egy hágai klímavédelmi tüntetés után mentek a Mauritshuis Múzeumba, ahol átlépték a flamand festő felbecsülhetetlen értékű alkotását védő korlátot. Ketten odaragasztották magukat a képhez, míg a harmadik sűrített paradicsomlevest öntött a nyakába, majd videófelvételt készített. A felvételen látható aktivisták azt hangoztatták, hogy az olajfestményt erős üveg védi, a gyermekek jövőjét azonban nem védelmezi senki sem. Az akcióban a 17. századi remekmű nem sérült meg, a védőüveget azonban ki kellett cserélni, és a vádirat szerint más kisebb károk is keletkeztek.

Az elmúlt hetekben a klímaaktivisták több helyen is tevékenykedtek: paradicsomlevest kapott Van Gogh egyik híres festménye, Londonban pedig III. Károly viaszbábuját „kínálták meg” csokitortával. A híres festményeket leöntő aktivistákkal, akik így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy tömeges éhezés, mészárlás és erőszak vár ránk, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!