Elkészült az EU legmagasabb épülete, 16 fa van a tetején

2022. október 31. – 21:51

Elkészült az EU legmagasabb épülete, 16 fa van a tetején
Varsó látképe az új toronnyal

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió legmagasabb tornya épült meg Varsóban, írja az Építészfórum. A 310 méter magas épület az 1997-ben épült frankfurti Commerzbank Towert múlta felül. Mindkét épületet ugyanaz a brit tervezőiroda, a Foster+Partners tervezte.

Az 53 emeletes, 70 ezer négyzetméteres komplexum nagy része irodatér, de a legfelső emeleteken helyet kap bár, étterem és egy 16 fával tarkított kert is. Az Európai Unióban és Nagy-Britanniában nincs ennél magasabb épület, Európában egyedül Oroszországban vannak ennél nagyobb tornyok. Közülük a szentpétervári Lahta Centr a csúcstartó, 462 méteres magasságával.

Az épület érdekessége, hogy a déli oldalról szemlélve egy szabályos, szimmetrikus toronynak hat, csak az ellenkező oldalról tárul fel visszalépcsőztetett kialakítása – írta az Építészfórum.

A hat évig épült Varso Towert a lengyel főváros üzleti központjában, a Kultúra és Tudomány Palotája és a varsói központi pályaudvar szomszédságában húzták fel. A torony földszintjén egy fákkal és padokkal berendezett pláza található, a 46–48. emeletre éttermi funkciók kerültek, a 49. emeleten egy bárt alakítottak ki, melyhez tetőkert is csatlakozik.

Budapest legmagasabb épülete a 143 méter magas Mol-torony, ebben a cikkben mutattuk be a 2022-re elkészülő toronyház történetét, építészeti különlegességeit és a róla szóló vitákat. A Mol-torony azonban így sem fér fel a legmagasabb európai épületek listájára. Az alábbi grafikán nézheti meg az egyes országok legmagasabbjait (ha a kurzort a tornyok fölé viszi, láthatja az adataikat):

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!