Legalább 154-en meghaltak a halloweeni rendezvényen kialakult tumultusban Szöulban

2022. október 29. – 20:35

Legalább 154-en meghaltak a halloweeni rendezvényen kialakult tumultusban Szöulban
Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb hatósági tájékoztatás szerint 154-en meghaltak, az áldozatok között 26 külföldi állampolgár van, további 133-an pedig megsérültek egy halloweeni rendezvényen kialakult tumultusban Szöulban, írja a CNN. A BBC szerint az áldozatok többsége szívrohamot kaphatott, miközben halálra taposták, illetve agyonnyomták egymást az emberek.

A hatóságok szerint további legalább 150 sérültje lehet a szerencsétlenségnek. Legalább 46 ember a helyszínen életét vesztette, számos áldozatot pedig a kórházba szállítás után nyilvánítottak halottnak.

A tömegszerencsétlenség azután történt, hogy a BBC szerint nagyjából százezren gyűltek össze a dél-koreai főváros Ithevon városrészében szombat este, hogy megünnepeljék az első maszkmentes halloweent a koronavírus-járvány kitörése óta. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a szerencsétlenséget az okozhatta, hogy túl sokan zsúfolódtak be egy szűk utcába Ithevon szórakozónegyedében.

A hatóságok legalább 81 hívást kaptak a városrészből olyan emberektől, akik légzési nehézségekre panaszkodtak. Összesen 364 tűzoltó és 400 rendőr érkezett a helyszínre. A közösségi médiában terjedő felvételeken az utcán fekvő hullazsákok, valamint újraélesztést végző mentősök és tűzoltók láthatóak.

Az alábbi felvételen, mely feltehetően még a szerencsétlenség előtt készült, az látszik, hogy mennyi ember zsúfolódott össze a szórakozónegyedben.

Jun Szokjol elnök közleményt adott ki, amelyben felszólította az illetékeseket, hogy biztosítsák a sérültek gyors ellátását és ellenőrizzék az ünnepségek színhelyét. Utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultassanak fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, és biztosítsanak ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!