Ursula Von der Leyen és Olaf Scholz is Marshall-tervet sürget Ukrajna számára

2022. október 25. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság elnöke felszólította a világot, hogy gondoskodjon Ukrajna újjáépítéséről. Az Ukrajna jövőjéről szóló berlini nemzetközi szakértői konferencián a német kancellár „generációs feladatról” beszélt, számolt be a Euronews.

Milliárdokra van szükség Ukrajna újjáépítéséhez, ezért Olaf Scholz kancellár még a háború befejezése előtt egy Marshall-terv létrehozása mellett foglalt állást. Ez „generációs feladat, amelyet most kell elkezdeni” – mondta Scholz Berlinben, az Ukrajna újjáépítéséről szóló nemzetközi konferencián. Scholz ismét támogatást ígért Ukrajnának, ameddig csak szükséges: „a szabadságért, függetlenségért és szuverenitásért folytatott harcában Ukrajna nincs egyedül”. A konferencia célja az, hogy megtaláljuk a módját az ország jövője alakításának, „nemcsak az elkövetkező hónapokra, hanem az elkövetkező évekre”, jelentette ki. A kihívás megoldásához szerinte a magán- és az állami befektetőket is világszerte össze kell hozni.

Ursula von der Leyen is globális erőfeszítéseket sürgetett Ukrajna újjáépítésére. „Nincs vesztegetni való idő, a pusztítás mértéke jelentős” – mondta a konferencián a Bizottság elnöke. Egyetlen ország vagy szövetség sem tudna egyedül megbirkózni ezzel; erős partnerekre van szükség, mint az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Ausztrália, valamint olyan intézményekre, mint a Világbank. Von der Leyen ugyanakkor „terrorcselekményeknek” nevezte az ukrán polgári infrastruktúra elleni orosz támadásokat.

„Milliárdokra van szükség az újjáépítéshez. Házak ezrei, iskolák, hidak, utak, erőművek és vasútállomások semmisültek meg. Sok ukrán számára az a lényeg, hogy télen meleg otthonuk legyen” – mondta von der Leyen, hangsúlyozva, hogy az infrastruktúra újjáépítését be kell építeni Ukrajna EU-ba történő integrációjába.

A berlini konferenciába Kijevből videón bekapcsolódott az ukrán elnök is. Zelenszkij elmondta: Oroszország megsemmisítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát. Nem lehet megvárni a háború végét az újjáépítéssel, minél hamarabb hozzá kell fogni mindannak a helyreállításához, amit Oroszország „szisztematikusan lerombolt” – közölte az ukrán elnök.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!