Az Adidas megszakította az együttműködést Kanye Westtel

2022. október 25. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Adidas megszakította a partneri együttműködést Kanye Westtel, miután a zenész az elmúlt időszakban egy sor sértő és antiszemita megjegyzést tett – írja a CNBC.

Az Adidas közleményben tudatta, nem tolerálják az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszédet. „Kanye West legutóbbi megjegyzései és tettei elfogadhatatlanok, gyűlöletkeltők és veszélyesek voltak, amik sértik a vállalat sokszínűségre és befogadásra, kölcsönös tiszteletre és tisztességre vonatkozó értékeit. Alapos felülvizsgálat után a vállalat úgy döntött, hogy azonnali hatállyal megszünteti a Kanye Westtel való partnerséget, leállítja a Yeezy márkájú termékek gyártását, és leállítja a Kanye Westnek és cégeinek történő minden kifizetést. Az Adidas azonnali hatállyal leállítja az Adidas Yeezy üzletágat” – áll a közleményben, amelyben hozzátették, hogy ennek akár 250 millió eurós negatív hatása is lehet a 2022-es negyedik negyedéves eredményükre.

West október elején azzal sokkolta a párizsi divathét közönségét, hogy a divatbemutatóján a fekete modellek „White Lives Matter” („A fehér életek számítanak”) feliratú pólókban vonultak végig a kifutón. A felirat a pólók hátán szerepelt, elöl II. János Pál pápa fotója volt látható. A szlogen, amit a szélsőjobboldali, fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok szoktak használni – válaszul a feketéket célzó túlzott rendőri agresszió ellen fellépő Black Lives Matter („A fekete életek számítanak”) mozgalom jelmondatára –, sokaknál, többek között az Adidasnál is kiverte a biztosítékot.

A német sportszegyártó a nyilvánosság és saját alkalmazottai részéről is nagy nyomásnak volt kitéve, hogy megszakítsa a kapcsolatot Kanye Westtel, akit néhány héttel korábban a Twitter és az Instagram is letiltott a zavaros és antiszemita megjegyzései miatt. Erre tett rá még egy lapáttal, hogy a legfőképp szélsőjobboldali és konteós körökben népszerű közösségi oldal, a Parler tulajdonosa bejelentette, hogy elvi megállapodást kötött a platform eladásáról Kanye Westtel.

Az Adidas 2013-ban kezdett el együttműködni Kanye Westtel, 2016-ban pedig szerződést kötöttek, hogy a Yeezy nevű ruházati termékeit a vállalaton keresztül gyártja és forgalmazza. Az Adidas korábban azt nyilatkozta, hogy a partnerségük „az egyik legsikeresebb együttműködés az iparág történetében”.

Később a Gap is bejelentette, hogy azonnal eltávolítja a boltokból a Kanye Westtel közösen létrehozott Yeezy Gap termékcsalád termékeit, és a YeezyGap.com nevű weboldalt is lelőtte, írja a Reuters.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!