Több ezren tüntettek Londonban azért, hogy Nagy-Britannia csatlakozzon vissza az EU-hoz

2022. október 23. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Emberek ezrei vonultak át szombat délután London központján és azt követelték, hogy Nagy-Britannia térjen vissza az Európai Unióhoz. A Guardian azt írja, hogy a szigetország több régiójából érkeztek demonstrálók a brit fővárosba.

Meglepő képek Londonból: a tömeg többsége az Európai Unió zászlaját lengeti a Parlament-térre tartva. A molinókon többnyire az állt, hogy „a Brexit soha nem fog működni”, vagy hogy „alacsonyabb számlákért csatlakozz újra az EU-hoz”.

A Guardian tüntetőket is megszólított, akik szerint a Brexitről szóló, 2016-os népszavazást téves volt „döntő többségnek” tartani, hiszen 52 – 48 százalékos volt a kilépés támogatásának az aránya. „Ez nem egy olyan dolog, amivel teljesen felforgathatnak egy egész országot. Mégis, hol tartunk most 6 év után? Úgy érezzük, hogy egy racionális kormányt kell felállítanunk és most előrehozott választásokat kell tartanunk, mert ez a csoport ( a konzervatívok) úgy civakodnak, mint patkányok a zsákban.”

Újságírói felvetésre, miszerint Boris Johnson újra indulhat a miniszterelnöki tisztségért, a tüntetők azt válaszolták: „ha azt gondolják, hogy Boris Johnson a válasz, nem értették meg a lényeget. Ez egyszerűen nevetséges”.

Nagy-Britanniában jelenleg igen komoly politikai válság zajlik: Boris Johnson lemondása után mindössze 44 napig volt hivatalban Liz Truss volt miniszterelnök. A brit sajtó úgy tudja, hogy a visszatérő Johnson mellett Rishi Sunak volt pénzügyminiszter is beszáll a következő brit miniszterelnöki posztért folyó versenybe. Ő volt egyébként a Boris Johnson elleni lázadás fő arca, majd az utódlásért zajló harcban alulmaradt Liz Truss-szal szemben.

Eddig egyedül Penny Mordaunt konzervatív képviselő az egyetlen, aki hivatalosan is bejelentette indulási szándékát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!