Halálra vertek Iránban egy diáklányt, mert nem volt hajlandó dicsőíteni az ajatollahot

2022. október 18. – 20:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy 16 éves diáklány, miután az állami biztonsági erők rajtaütést tartottak iskolájában, és megverték, mert nem volt hajlandó elénekelni egy Ali Hámeini ajatollahot dicsőítő himnuszt, írja a Guardian.

Az esetről az Iráni Tanárok Szakmai Egyesületeinek Koordinációs Tanácsa számolt be: a biztonsági erők október 13-án rajtaütésszerűen törtek be az ardabili lányoknak fenntartott középiskolába. A razzia során felszólítottak egy csoport diákot, hogy énekben dicsőítse Irán legfelsőbb vezetőjét. A lányok erre nem voltak hajlandók, ezért a biztonsági erők megverték őket, többüket előállították, volt, aki az elszenvedett sérülések miatt kórházi ellátásra szorult. Egyikük, a 16 éves Asra Panahi belehalt a sérüléseibe.

Az országvezetés tagadta, hogy a biztonsági erők fellépésének bármi köze lenne a lány halálához, sőt, a közszolgálati televízióban később egy férfi is feltűnt, az áldozat nagybátyjaként mutatkozott be, és azt állította, hogy Asra halálát szívbetegség okozta.

A diáklányok néhány hónapja szervezetten tiltakozna Iránban az elnyomó rendszer ellen. A tüntetéshullámot Mahsa Amini augusztusban bekövetkezett halála váltotta ki: a 22 éves kurd nő egy iráni kórházban halt meg néhány nappal azután, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette, mert nem viselte megfelelően a hidzsábot.

A diáklányok tüntetéshullámára válaszul az iráni hatóságok múlt héten egy sor razziát indítottak országszerte az iskolákban. Az erőszakszervezetek tagjai betörtek az osztálytermekbe, erőszakosan letartóztatták és az iskolák előtt várakozó autókba terelték a diáklányokat.

Az iráni tanárok szakszervezete közleményben ítélte el a „brutális és embertelen” razziákat, és lemondásra szólították fel Jusef Núri oktatási minisztert.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!