Paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh üveggel védett festményét olajellenes aktivisták Londonban

2022. október 14. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Just Stop Oil csoport aktivistái paradicsomlevest öntöttek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Nemzeti Galériában péntek délelőtt, írja a Guardian. A két fiatal aktivista ezt követően a falhoz ragasztotta magát a kép alatt. A festményt üveg védi, így valószínűleg nem sérült meg az akcióban. A galéria munkatársai kiürítették a termet.

A két fiatal lány délelőtt 11 körül sétált be a múzeumba, ahol levették kabátjaikat, így láthatóvá vált, hogy az olajellenes aktivista-csoport, a Just Stop Oil tagjai. Két konzervet vettek elő, és paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh egyik legismertebb festményét, majd a falhoz ragasztották magukat. Az akcióról videót is készítettek.

„Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az étel? Többet, mint az igazságosság? Jobban érdekel egy festmény védelme vagy a bolygónk és az emberek védelme?” – kiabálják a felvételen.

A csoport szóvivője a múzeum előtt azzal magyarázta az akciót, hogy így próbálták meg felhívni a figyelmet az élelmiszer- és energiaválságra. „A megélhetési válság része az olajárválság, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még egy konzervleves felmelegítését sem engedhetik meg maguknak” – mondta.

Az elmúlt két hétben a csoport több ülő tüntetést szervezett London belvárosában, utakat és hidakat zártak le, ezzel a városban közlekedők nagy részét magukra haragították. Pénteki akciójuk is vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből, az egyik szemtanú a Guardiannek azt nyilatkozta: „Lehet, hogy megpróbálják elgondolkodtatni az embereket, de a végén csak annyit érnek el, hogy feldühítik őket. Azok, aki egyáltalán nem gondolnak a bolygó jövőjére, pont nem azok, akik a Nemzeti Galériában sétálgatnak.”

A Just Stop Oil szóvivője is kitért arra, tartanak attól, hogy elidegenítik az embereket az ügyüktől, de mint fogalmazott: „Mi itt nem barátokat próbálunk szerezni, hanem változást akarunk elérni, és sajnos a változás így történik.” Hozzátette, tudták, hogy a képet üveg védi, nem az volt a céljuk, hogy kért tegyenek az alkotásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!