Egész Magyarországon a magyar oktatás jövőjéért tüntetnek pénteken

2022. október 14. – 20:28

frissítve

Egész Magyarországon a magyar oktatás jövőjéért tüntetnek pénteken
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten több ezres tömeg gyűlt össze a Hősök terénél, a Telex helyszíni beszámolója szerint péntek délutánra nagyjából 3-4 ezresre duzzadt a demonstráló tömeg és onnan indult útnak az Andrássy út irányába, hogy majd a József Attila úton át egészen a magyar belügyminisztérium épülete elé vonuljanak.

„Becsüljétek meg a tanárainkat”, „elegünk van”, „nincs pénz, nincs tanítás” – skandálják a tüntetést szervező diákok, akik mellett családtagjaik, szülők és egészen kicsi gyerekek is kint vannak az utcán.

A tanáraikat támogató diákok estére értek a belügyminisztériumhoz felállított színpad elé, ahol Pintér Sándor-bábukat (magyar belügyminisztert) dobálták meg a „szemét”, Metropol című kormányzati újságból hajtogatott galacsinokkal, majd a pénteki tüntetéssorozatot kirobbantó tankerületi figyelmeztető leveleket égették el, amelyeket a magyarországi pedagógussztrájkban résztvevő oktatók kaptak az elmúlt időszakban.

Az egyik szervező ezt a négy pontot sorolta fel:

  1. Azonnal megoldást a tanárhiányra, azonnali béremelést!
  2. Tanítható mennyiségű tananyagot!
  3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba, egy iskolában se omoljon le a plafon, legyen elég kréta és megfelelő minőségű menza!
  4. Figyelmet az oktatásra, tényleges nemzeti konzultációt, a diákok, a tanárok, a szakszervezetek és a szakértők bevonásával!

A felszólaló diákok szerint országszerte legalább 50 településen szerveztek megmozdulást, többek között Tatabányán, Nyíregyházán, Kaposváron, Győrben, Székesfehérváron, stb.

Magyarországon a borzalmasan alulfinanszírozott oktatási rendszer állapota és a tanárok megalázóan alacsony fizetése, valamint magas munkaterhei miatt szeptember eleje óta folyamatosak zajlanak a tiltakozási akciók. Az oktatásért felelős belügyminisztérium a sztrájkoló oktatókat kirúgásokkal és figyelmeztetések osztásával próbálta megállítani, ami a mai jeleneteket elnézve csak további olaj volt a tűzre. A Telex több elemzést is készített a témában, ahol kiderült: az általános iskolai tanár vagy tanító fizetése messze elmarad a hasonló végzettséget igénylő többi szakma fizetési szintjétől, a különbség pedig néha többszörös.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!