Egész Magyarországon a magyar oktatás jövőjéért tüntetnek pénteken

2022. október 14. – 20:28

frissítve

Egész Magyarországon a magyar oktatás jövőjéért tüntetnek pénteken
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten több ezres tömeg gyűlt össze a Hősök terénél, a Telex helyszíni beszámolója szerint péntek délutánra nagyjából 3-4 ezresre duzzadt a demonstráló tömeg és onnan indult útnak az Andrássy út irányába, hogy majd a József Attila úton át egészen a magyar belügyminisztérium épülete elé vonuljanak.

„Becsüljétek meg a tanárainkat”, „elegünk van”, „nincs pénz, nincs tanítás” – skandálják a tüntetést szervező diákok, akik mellett családtagjaik, szülők és egészen kicsi gyerekek is kint vannak az utcán.

A tanáraikat támogató diákok estére értek a belügyminisztériumhoz felállított színpad elé, ahol Pintér Sándor-bábukat (magyar belügyminisztert) dobálták meg a „szemét”, Metropol című kormányzati újságból hajtogatott galacsinokkal, majd a pénteki tüntetéssorozatot kirobbantó tankerületi figyelmeztető leveleket égették el, amelyeket a magyarországi pedagógussztrájkban résztvevő oktatók kaptak az elmúlt időszakban.

Az egyik szervező ezt a négy pontot sorolta fel:

  1. Azonnal megoldást a tanárhiányra, azonnali béremelést!
  2. Tanítható mennyiségű tananyagot!
  3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba, egy iskolában se omoljon le a plafon, legyen elég kréta és megfelelő minőségű menza!
  4. Figyelmet az oktatásra, tényleges nemzeti konzultációt, a diákok, a tanárok, a szakszervezetek és a szakértők bevonásával!

A felszólaló diákok szerint országszerte legalább 50 településen szerveztek megmozdulást, többek között Tatabányán, Nyíregyházán, Kaposváron, Győrben, Székesfehérváron, stb.

Magyarországon a borzalmasan alulfinanszírozott oktatási rendszer állapota és a tanárok megalázóan alacsony fizetése, valamint magas munkaterhei miatt szeptember eleje óta folyamatosak zajlanak a tiltakozási akciók. Az oktatásért felelős belügyminisztérium a sztrájkoló oktatókat kirúgásokkal és figyelmeztetések osztásával próbálta megállítani, ami a mai jeleneteket elnézve csak további olaj volt a tűzre. A Telex több elemzést is készített a témában, ahol kiderült: az általános iskolai tanár vagy tanító fizetése messze elmarad a hasonló végzettséget igénylő többi szakma fizetési szintjétől, a különbség pedig néha többszörös.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!