Legalább huszonöten meghaltak egy törökországi bányában

2022. október 14. – 23:59

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: legalább 25-en meghaltak pénteken egy törökországi bányaomlásban – írja az AFP-re hivatkozva a Guardian. Több tucat bányász még szombat reggel is a 350 méter mélyen fekvő tárnákban van.

Korábban írtuk: Tizennégyre emelkedett az észak-törökországi szénbányában történt robbanás halálos áldozatainak száma – ismertette pénteken este Süleyman Soylu török belügyminiszter.

„Száztíz munkás volt műszakban, negyvenkilencen közülük veszélyes zónában vannak. Jelenleg huszonnyolc sérültről és tizennégy halottról tudunk” – mondta a tárcavezető újságíróknak az MTI híradása szerint.

Nurtac Arslan, Bartin tartomány kormányzója és Fahrettin Koca egészségügyi miniszter nem sokkal korábban közölték, hogy robbanás történt az Amasra körzetben található bányában, 49 vájár a föld alatt rekedt 300, illetve 350 méteres mélységben. Akkor még két halottról és húsz sérültről lehetett tudni.

Sérült bányászt hoznak a felszínre a robbanás után – Fotó: Nilay Meyrem Comlek
Sérült bányászt hoznak a felszínre a robbanás után – Fotó: Nilay Meyrem Comlek

Az AFAD katasztrófavédelmi hatóság szerint a balesetet a bánya áramelosztó-egységének meghibásodása okozhatta 300 méter mélyen.

A TRT török állami hírtelevízió tudomása szerint a belügyminiszter és az energiaügyi tárcavezető is úton van a fővárostól, Ankarától 300 kilométerre északra lévő bánya felé.

Törökországban nem először fordul elő hasonló baleset a biztonsági előírások be nem tartása miatt. 2014-ben 301 bányász vesztette életét Manisa tartomány egyik szénbányájában.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!