Oroszországban terrorszervezetté minősítették a Facebook anyavállalatát

2022. október 11. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Felvette a szélsőséges és terrorista szervezetek lajstromába a Meta Platforms amerikai IT-óriásvállalatot kedden az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

Az MTI tudósítása szerint a meghökkentő minősítést amiatt kapta a többek között a Facebook és az Instagram közösségi oldalakat üzemeltető vállalat, mert egy orosz bíróság szerint a két említett oldal több országban visszavonta az erőszakra buzdító üzenetekre vonatkozó tilalmát Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa február 24-én Ukrajnába háborúba küldött orosz hadsereg katonái esetében. Az orosz főügyészség szerint

a Meta közösségi oldalai nagymértékben befolyásolják a közvéleményt, maga a vállalat pedig „alternatív valóságot” hozott létre, amelyben gyűlöletet szított az oroszok ellen.

Az orosz katonák gyilkolására vonatkozó felszólításokat tartalmazó posztokat 12 országban, – köztük Magyarországon – engedélyezték. A Vlagyimir Putyin orosz és az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni „uszítást” pedig az oroszországi, lengyelországi és ukrajnai felhasználók számára tették lehetővé.

Az ítélet értelmében a két platformnak megtiltották, hogy üzleti tevékenységet folytassanak, valamint hogy irodákat működtessenek Oroszországban. Az Instragramot erőszakra való felbujtás, a Facebookot orosz médiumok „letiltása” (a platform címkézni kezdte az álhíreket terjesztő orosz híroldalak linkjeit) címén szankcionálták. Az ugyancsak a Meta tulajdonában lévő WhatsApp messengert a verdikt nem érintette.

A Meta Platforms természetesen fellebbezett (az egyébként a háború kitörése után blokkolt) Facebook és az Instagram oroszországi betiltását eredményező március 21-i ítélet ellen, egyik jogi képviselője egyebek mellett azzal érvelt a bíróság előtt, hogy „a vállalat megváltoztatta a politikáját, és elfogadhatatlannak nyilvánítja a ruszofóbiát, valamint a felhívásokat az oroszok elleni erőszakra”.

A Facebook blokkolásának lehetősége már 2017-ben felmerült Oroszországban mert a vállalat nem tartotta be a személyes adatok helyi tárolására vonatkozó törvényt. A bíróság többször is megbírságolta a közösségi hálózatot, amely a bírságokat ki is fizette.

Oroszország globális internetről való leválási törekvéseiről itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!