Oroszországban terrorszervezetté minősítették a Facebook anyavállalatát

2022. október 11. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Felvette a szélsőséges és terrorista szervezetek lajstromába a Meta Platforms amerikai IT-óriásvállalatot kedden az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

Az MTI tudósítása szerint a meghökkentő minősítést amiatt kapta a többek között a Facebook és az Instagram közösségi oldalakat üzemeltető vállalat, mert egy orosz bíróság szerint a két említett oldal több országban visszavonta az erőszakra buzdító üzenetekre vonatkozó tilalmát Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa február 24-én Ukrajnába háborúba küldött orosz hadsereg katonái esetében. Az orosz főügyészség szerint

a Meta közösségi oldalai nagymértékben befolyásolják a közvéleményt, maga a vállalat pedig „alternatív valóságot” hozott létre, amelyben gyűlöletet szított az oroszok ellen.

Az orosz katonák gyilkolására vonatkozó felszólításokat tartalmazó posztokat 12 országban, – köztük Magyarországon – engedélyezték. A Vlagyimir Putyin orosz és az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni „uszítást” pedig az oroszországi, lengyelországi és ukrajnai felhasználók számára tették lehetővé.

Az ítélet értelmében a két platformnak megtiltották, hogy üzleti tevékenységet folytassanak, valamint hogy irodákat működtessenek Oroszországban. Az Instragramot erőszakra való felbujtás, a Facebookot orosz médiumok „letiltása” (a platform címkézni kezdte az álhíreket terjesztő orosz híroldalak linkjeit) címén szankcionálták. Az ugyancsak a Meta tulajdonában lévő WhatsApp messengert a verdikt nem érintette.

A Meta Platforms természetesen fellebbezett (az egyébként a háború kitörése után blokkolt) Facebook és az Instagram oroszországi betiltását eredményező március 21-i ítélet ellen, egyik jogi képviselője egyebek mellett azzal érvelt a bíróság előtt, hogy „a vállalat megváltoztatta a politikáját, és elfogadhatatlannak nyilvánítja a ruszofóbiát, valamint a felhívásokat az oroszok elleni erőszakra”.

A Facebook blokkolásának lehetősége már 2017-ben felmerült Oroszországban mert a vállalat nem tartotta be a személyes adatok helyi tárolására vonatkozó törvényt. A bíróság többször is megbírságolta a közösségi hálózatot, amely a bírságokat ki is fizette.

Oroszország globális internetről való leválási törekvéseiről itt írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!