A lángoló krími híddal köszöntötték fel Putyint az ukránok

2022. október 08. – 14:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács titkára az égő hídról meg egy mellé vágott Marilyn Monroe-videóval köszöntötte fel a pénteken 70. születésnapját ünneplő Vlagyimir Putyint. Danilov a Twitteren osztotta meg a montázst, írja a Telex, amely több videót is közöl a robbanásról.

Az Associated Press az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottságot idézve azt írja, hogy egy teherautóba rejtett bomba robbant fel, és okozta a Kercsi-szoroson átívelő krími híd egy szakaszának összeomlását.

A hatóságok azt állítják, a robbanás miatt hét üzemanyagot szállító vasúti kocsi kapott lángra, a kettő pedig együtt okozta a híd közúti részének részleges összeomlását.

A hídon ideiglenesen felfüggesztették a közlekedést. Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a robbanásról, aki azonnal elrendelte egy kormányzati testület létrehozását a helyzet kezelésére.

Három ember vesztette életét a robbantásban, közölte a BBC az orosz terrorelhárító bizottság tájékoztatására hivatkozva. Azt írják, hogy feltehetően egy olyan személygépkocsi utasai lehetettek, ami a felrobbant teherautó közelében haladt. A két férfi és egy nő azonosítása még folyamatban van.

„A Krím, a híd, a kezdet” –

írta Twitteren Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója a krími hídon történt robbanást követően. Állítása szerint minden illegális építményt el kell pusztítani, mindent, amit elloptak, vissza kell szolgáltatni Ukrajnának.

Podoljak ugyan közvetlenül nem írta ki, hogy az ukrán erők felelősek a szombati reggeli robbanásért, de korábban már jelezte, hogy Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti a krími hidat.

Az oroszok által annektált Krím-félszigetet Oroszország többi részével összekötő kercsi híd stratégiai és szimbolikus fontossággal is bír. A közúti résszel párhuzamosan haladó vasúti híd kulcsszerepet játszik az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásában. Katonai felszerelést, lőszert szállítottak rajta Oroszországból a dél-ukrajnai harcterekre.

A hidat 2018-ban avatta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök, négy évvel a Krím félsziget annektálása után, azóta pedig sokak szemében az ukrajnai orosz agresszió szimbóluma lett.

Az orosz közlekedési minisztérium tájékoztatása alapján az Interfax hírügynökség azt közölte, hogy várhatón már ma este helyreállhat a vasúti forgalom a hídon.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!