Biden kegyelmet ad mindenkinek, akit marihuánabirtoklásért ítéltek el

2022. október 6. – 23:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy kegyelmet ad minden olyan embernek, akit marihuánabirtoklás miatt szövetségi vádak alapján ítéltek el. Ez a lépés a Fehér Ház becslése szerint több mint 6500 embert érint – írja az LA Times.

Az elnöki kegyelem, amit sok demokrata aktivista követelt, Biden eddigi legjelentősebb intézkedése az amerikai kábítószertörvények reformja terén. „Ahogy korábban is mondtam, senki sem kerülhet börtönbe csak azért, mert marihuánát használ vagy birtokol” – kommentálta az elnök Twitteren a döntést. Az időzítés nem véletlen: bő egy hónappal a jövő hónapban esedékes félidős választások előtt történik, amin majd eldől, hogy az elnök pártja meg tudja-e tartani az irányítást a kongresszusban.

Az elnök csak a szövetségi eljárásban elítélteknek adhat kegyelmet, az egyes államokban helyi szinten elítélteknek nem. Ezért Biden felszólította az összes kormányzót, hogy kövessék a példáját, és közölte, hogy fel fogja kérni az igazságügyi minisztert és az egészségügyi minisztert, hogy vizsgálják felül a marihuána szövetségi törvénybeli besorolását, ahol a marihuána jelenleg a heroinnal és az LSD-vel azonos kategóriájú.

(Címlapkép: Joe Biden az IBM-nél Poughkeepsie-ben, amikor a bejelentés megtörtént – Fotó: Reuters / Tom Brenner)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!