Putyin aláírta a négy ukrajnai régió annektálásáról rendelkező törvényeket

2022. október 5. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Aláírta a négy ukrajnai régió, vagyis a szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaság, valamint a megszállt Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvényeket Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja az MTI. A törvényeket, valamint a régiók „annektálásáról” szóló szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

A csatlakozási „népszavazásokat”, valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek. A nemzetközi hatalmak előre jelezték, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó területek „népszavazásokat” követő elcsatolását, az ENSZ szerint ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal. A reakciókról bővebben itt olvashatnak.

Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

Az orosz törvények az érintett régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásuk napjától, vagyis a „csatlakozási” szerződések szeptember 30-i aláírásától léptek hatályba.

Nem habozott felmérést készíteni az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ sem: kedden kiadott felmérése szerint a válaszadók háromnegyede pozitívan viszonyult a négy ukrajnai régió Oroszországhoz csatolásához, minden második válaszadó ezt teljes bizonyossággal állította. A megkérdezettek 12 százaléka semleges, 11 százaléka pedig negatív hozzáállást tanúsított.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!