Leszavazták a fideszes képviselők, hogy Magyarország kedden ratifikálja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

2022. október 4. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

Leszavazta a kormánypárti többség azt az MSZP-s indítványt, amely október 4-e keddre tűzte volna ki a parlamenti szavazást Finnország és Svédország NATO-tagságáról – derül ki a javaslatot benyújtó Tóth Bertalan Facebook-posztjából. Magyarországon kívül Törökország az egyetlen NATO-tag, amely még nem ratifikálta a két ország csatlakozását a katonai szövetséghez, számolt be a Telex.

A magyar kormány már júliusban benyújtotta a parlament elé Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, Kövér László azt azonban egészen mostanáig nem vette napirendre. Az Országgyűlés sajtóosztály a Telex.hu megkeresésére korábban azt mondta: a két ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazás a parlament őszi munkarendjében szerepel, de arról, hogy erre pontosan mikor fog sor kerülni, nem árultak el semmit.

Még június végén, a NATO madridi csúcstalálkozója előtt jelentették be, hogy minden tagállam hozzájárult Svédország és Finnország NATO-csatlakozásához. A folyamat véglegesítéséhez viszont nem csak az országok vezetőinek kell erre rábólintani, de az országok parlamentjeinek is alá kell írnia az erről szóló törvényeket. Ezt mostanra mindenki megtette, kivéve a csatlakozást amúgy is ellenző Törökország, valamint az ismeretlen okból kiváró Magyarország.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!