NATO: minden szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adnunk

2022. szeptember 29. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) közleményt adott ki, amelyben az Északi Áramlat vezetékeken okozott károk kapcsán kifejtik: komoly aggodalomra adnak okot ezek a szivárgások, tekintve, hogy hatalmas kockázatot jelentenek a tengeri szállításra és a környezetre egyaránt. A NATO ugyanitt hangsúlyozza, hogy az eddigi információk szerint egyértelműen „szándékos, meggondolatlan és felelőtlen” moszkvai szabotázsakcióról van szó.

Korábban az Európai Unió is orosz szabotázsakciónak minősítette a gázvezetékek szivárgását, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatban a „lehető leghatározottabb választ” helyezte kilátásba. Egyelőre azonban vizsgálják a vezetékek sérülését okozó robbanások körülményeit, az EU még nem nevezett meg egyértelmű felelőst.

A NATO üzenetében ugyanakkor figyelmeztetést is kiadott: „szövetségesekként elköteleztük magunkat, hogy felkészülünk a különböző energiaszektort érintő és más hibrid taktikák ellen, legyen szó állami és nem állami szereplőkről. (…) A szövetségeseink infrastruktúrája elleni minden szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adnunk” – írják közleményükben.

Németországi becslések szerint a 4 szivárgás során csaknem 300 ezer tonna metángáz szivárog ki a sérült Északi Áramlat vezetékeiből, ennek jelentős része a légkörbe kerül. A tudósok klímakatasztrófára figyelmeztetnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!