NATO: minden szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adnunk

2022. szeptember 29. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) közleményt adott ki, amelyben az Északi Áramlat vezetékeken okozott károk kapcsán kifejtik: komoly aggodalomra adnak okot ezek a szivárgások, tekintve, hogy hatalmas kockázatot jelentenek a tengeri szállításra és a környezetre egyaránt. A NATO ugyanitt hangsúlyozza, hogy az eddigi információk szerint egyértelműen „szándékos, meggondolatlan és felelőtlen” moszkvai szabotázsakcióról van szó.

Korábban az Európai Unió is orosz szabotázsakciónak minősítette a gázvezetékek szivárgását, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatban a „lehető leghatározottabb választ” helyezte kilátásba. Egyelőre azonban vizsgálják a vezetékek sérülését okozó robbanások körülményeit, az EU még nem nevezett meg egyértelmű felelőst.

A NATO üzenetében ugyanakkor figyelmeztetést is kiadott: „szövetségesekként elköteleztük magunkat, hogy felkészülünk a különböző energiaszektort érintő és más hibrid taktikák ellen, legyen szó állami és nem állami szereplőkről. (…) A szövetségeseink infrastruktúrája elleni minden szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adnunk” – írják közleményükben.

Németországi becslések szerint a 4 szivárgás során csaknem 300 ezer tonna metángáz szivárog ki a sérült Északi Áramlat vezetékeiből, ennek jelentős része a légkörbe kerül. A tudósok klímakatasztrófára figyelmeztetnek.