A finnek lezárják a határt az orosz „turisták” előtt

2022. szeptember 29. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország bejelentette, hogy péntektől megtiltja a turista vízummal utazó orosz állampolgárok belépését az országba – közölte csütörtökön az Euronews.

„A döntés célja a Finnországba irányuló orosz »turizmus« és az ehhez kapcsolódó Finnországon keresztüli tranzit teljes megakadályozása” – mondta Pekka Haavisto külügyminiszter a sajtótájékoztatóján, ahol kiemelte: az orosz turisták folyamatos érkezése veszélyezteti az ország nemzetközi kapcsolatait, további részleteket azonban nem közölt.

A nemzetközi lapok szerint a finn hatóságok attól tartanak, hogy a háború elől menekülő oroszok számára országuk tranzitzóna lesz az Európai Unió, különösen a schengeni övezet felé, ami veszélyeztetheti Finnország diplomáciai kapcsolatait. A részleges mozgósítás hírére útnak indult orosz állampolgárok befogadásáról jelenleg is heves vita zajlik az EU-s tagországok között, a helsinki kormány végül csak a turista vízummal rendelkező orosz állampolgárok kizárása mellett döntött és továbbra is beengedik a családlátogatásra, munka, vagy tanulás céljából érkezőket.

Finnországnak közel 1300 kilométeres közös határa van Oroszországgal, csak a hétvégén mintegy 17 ezer állampolgár érkezett az országba, amely 80%-os emelkedést jelent a mozgósítás előtti időszakhoz képest. Egyébként Oroszország több határán is hosszú sorok alakultak ki a határátkelőhelyeken, a finn mellett ilyen állapotok vannak a grúz szakasznál is, amely már nem vízumköteles.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!