Japánban kedden temetik Abe Sinzó volt miniszterelnököt, több ezres tömeg tiltakozik az állami szertartás ellen

2022. szeptember 27. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezres tömeg gyűlt össze Tokióban Abe Sinzó volt Japán miniszterelnök temetésének közvetlen közelében, a tiltakozók szerint állami szertartás csak a japán császári család tagjainak járna ki – közvetíti a fejleményeket a BBC.

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, Abe Sinzót július elején egy kampánybeszéd kellős közepén egy házilag készült sörétes puskával lőttek le, az elkövető férfi vallomása szerint azért követte el a merényletet, mert neheztelt egy szervezetre, amelynek a volt miniszterelnök is tagja volt. A rendőrség akkor hozzátette, egyelőre nem világos, tényleg létezik-e ez a bizonyos, meg nem nevezett szervezet.

A volt miniszterelnök keddre ütemezett temetésekor a tüntető tömeg többek között azt skandálta, hogy az állami temetéseket az illető politikai tevékenysége és Japán fejlődéséhez való hozzájárulása alapján kellene szervezni, nem csak a hivatalban töltött funkciója miatt.

A tiltakozók egy másik csoportja elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a teljes szertartás óriási költségekkel járt, ezeket a forrásokat pedig bizonyos gazdasági célok megvalósítására is irányíthatták volna. A ceremónia költségeit a BBC 11,3 millió dollárra becsüli.

Abe két ciklusban töltötte be a miniszterelnöki posztot (egyben az ország legfiatalabb vezetője is volt), és ezzel Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfőjeként tartják számon, végül 2020-ban egészségi állapotára hivatkozva mondott le tisztségéről. A politikából persze nem szállt ki, a kormányzó Liberális Demokrata Párt fontos szereplője maradt, a merényletkor is épp az egyik képviselőért kampányolt.

Pályafutását többször érték támadások, az első ciklusa egyáltalán nem nevezhető sikeresnek: több botrány is övezte a kormányzását, többek között az állami nyugdíjnyilvántartás elvesztése – emiatt a pártja súlyos vereségeket szenvedett a parlament felsőházának 2007. júliusi választásán. A politikai problémákat tetézte, hogy Abe fekélyes vastagbélgyulladást kapott, így egészségügyi problémáira hivatkozva 2007. szeptemberében lemondott. 2012-ben újraválasztották, majd nyolc éven keresztül tartó kormányzása során ingadozó népszerűségnek örvendett.

A temetésen jelen van Nicolae Ciucă miniszterelnök, akit Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke kísért el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!