Eddig legalább 1200 embert tartóztattak le Iránban a 22 éves fiatal nő halálhírére kirobbant tüntetések alatt

2022. szeptember 26. – 19:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A teheráni hatóságok több mint 1200 embert tartóztattak le a múlt hét vége óta zajló tüntetéssorozat alatt, amely amiatt robbant, mert az iráni erkölcsrendészet brutálisan bánt egy letartoztatott 22 éves kurd nővel, aki később belehalt sérüléseibe.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Mahsza Amini történetéről már korábban is írtunk. A fiatal nő szeptember 13-án érkezett Teheránba az ország nyugati határán található Sakez városából, hogy egyetemi tanulmányaihoz néhány szükséges iratot előkészítsen.

Szemtanúk szerint az 1979-es iszlamista forradalom óta érvényben lévő előírásoknak megfelelően sötét színű, a test vonalait elrejtő ruhát és fejkendőt viselt. Egy metrómegállónál azonban az iszlám szokások betartatásán őrködő karhatalmi szervezet emberei mégis egy „helytelen” öltözködés miatt előállított nőkkel teli kisbuszba tuszkolták arra hivatkozva, hogy nem megfelelően viselte a fejkendőt.

Az Aminivel együtt utazó nők elmondása szerint azonban a fiatal nőt már a kisbuszban elkezdték kínozni; előbb botokkal ütötték, majd a fejét többször is odaverték a jármű oldalához. Bántalmazása után Amininek részt kellett vennie a helyes öltözködésről szóló prédikáción, az egyik szünetben azonban összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt.

Az eset gyorsan szétterjedt az interneten és Irán több tartományában is zavargások alakultak ki. A kisebb tiltakozó megmozdulások az ország több városára is átterjedtek, ahol a demonstrálók rezsimellenes jelszavakat kiabáltak. Volt, ahol a tömeg megtámadta a kormány épületeit is.

Vasárnap Irán igazságügyi vezetője, Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i kijelentette, hogy nem kegyelmeznek a tüntetőknek és felszólította a rendfenntartókat, hogy határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik megzavarják a nyugalmat.

Mazandaran tartomány főügyésze hétfőn arról nyilatkozott, hogy az ország északi részén található tartományban legalább 450 tüntetőt tartóztattak le, a vele szomszédos Guilanban szombaton 739 személyről írnak a nemzetközi lapok, köztük 60 nőről. De ugyanúgy, a déli régiókban is zajlottak tüntetések: Hormozganban 88 emberről tudnak a hírügynökségek, de további letartóztatások híre érkezett Zanjan, Karaj és más városokból is. Meg nem erősített információk szerint 41 ember vesztette életét Iránban.