Putyin orosz állampolgárságot adott Edward Snowdennek

2022. szeptember 26. – 21:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz állampolgárságot adott Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottnak, írta a Skynews.

A volt amerikai hírszerző 2013-ban hozott nyilvánosságra nagy mennyiségű titkos információt az NSA megfigyelőprogramjairól. Ezután Snowden Oroszországba menekült az amerikai hatóságok elől, ahol letelepedési engedélyt is kapott. Snowden két évvel ezelőtt folyamodott orosz állampolgárságért, de jelezte, hogy az amerikai állampolgárságát is megtartana.

A hatóságok évek óta azt szeretnék elérni, hogy Snowden visszakerüljön az Egyesült Államokba, hogy kémkedés vádjával büntetőeljárás alá vonják.

A Reuters azt írta, hogy Snowden neve különösebb kommentár nélkül Putyin egy olyan rendeletében jelent meg, amely 72 olyan külföldön született személyt sorolt fel, akik állampolgárságot kaptak.

A hír után még putyinista újságírók is viccelődni kezdtek azzal, hogy akkor Snowdent behívják-e a mozgósítás során az orosz hadseregbe. A férfi ügyvédje válaszolt a kérdésre. Anatolij Kucserena azt mondta, hogy Snowdent nem lehet behívni, hiszen korábban nem szolgált az orosz seregben. Az ügyvéd azt mondta, hogy Lindsay Mills, Snowden felesége is kérvényezi majd az orosz állampolgárságot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!