Kilométeres sorokban várakoznak a menekülő oroszok a grúz határon

2022. szeptember 24. – 16:32

frissítve

Kilométeres sorokban várakoznak a menekülő oroszok a grúz határon
Autósor a Verknij Larsz/Zemo Lars orosz-grúz határátkelőnél szeptember 21-én – Fotó: via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Grúzia a sorozás elől menekülő orosz férfiak egyik fő célpontja: az orosz-grúz határátkelőknél több kilométeres sorok alakultak ki, miután Oroszországban szerdán részleges mozgósítást jelentettek be, írta a BBC.

Az orosz férfiak légi és szárazföldi úton is próbálják elhagyni az országot, hogy ne kelljen harctérre vonuljanak. Egy neve elhallgatását kérő oroszországi férfi a BBC-nek azt mondta, csütörtökön reggel 9 órától késő estig várt a határon, míg végre sikerült Grúziába jutnia. Egy másik férfi 12 órás várakozási időről számolt be, hozzátéve, hogy a mozgósítás miatt hagyta el Oroszországot.

Az orosz állampolgárok azért választják Grúziát, mert ez az egyik a kevés szomszédos ország közül, ahová vízum nélkül léphetnek be. Becslések szerint a háború kezdete óta több mint 40 ezren menekültek Grúziába. Itt előfordul, hogy fenntartásokkal fogadják őket, a 2008-as fegyveres konfliktus miatt, amikor Oroszország „felszabadította” a Dél-Oszétiát és Abháziát, amelyeket Grúzia a saját területe részeként tart számon, derül ki a The Times friss helyszíni riportjából, amelyet a G4Media szemlézett.

Mérsékelten növekvő határforgalomról számolt be az Oroszországgal szintén szomszédos Finnország is, ahová azonban csak vízummal léphetnek be az orosz állampolgárok. Finnország ráadásul bejelentette, hogy napokon belül lezárja a határait az orosz turisták előtt, az Oroszországgal határos többi uniós tagállamhoz hasonlóan, amint arról a Telex is beszámolt.

Sok orosz állampolgár próbál repülőgéppel Törökországba, Szerbiába vagy Dubaiba jutni, de a jegyárak rögtön a részleges mozgósítás bejelentése után égig emelkedtek, a járatok nagy részére pedig napokra előre elfogytak a helyek. A BBC szerint a török sajtó arról számolt be, hogy jelentősen megnőtt az Oroszországból egy irányba váltott repülőjegyek mennyisége, a nem vízumköteles célpontokba pedig több ezer euróba kerül a jegy.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Az európai országok álláspontja nem egységes az Oroszországból menekülőkkel kapcsolatban. Németország indokolt esetben befogadná azokat, akiket „súlyos elnyomás” fenyeget, Litvánia, Lettország, Észtország és Csehország viszont biztonsági kockázatnak tekinti az orosz állampolgárokat.

A részleges mozgósítás hivatalosan 300 ezer férfit érint, de a Litvániában szerkesztett Novaja Gazeta orosz lap szerint az elnöki rendelet titkosított paragrafusa egymillió személy behívását is lehetővé teszi. Vlagyimir Putyin szerdai bejelentését több orosz városban tüntetések követték, ezek nyomán több mint ezer tiltakozót őrizetbe vettek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt üzente az oroszoknak, hogy tüntessenek vagy meneküljenek el, illetve adják meg magukat Ukrajnának, ha kedves az életük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!