Arizonában újra életbe léphet egy 19. századi törvény, szinte teljesen betilthatják az abortuszt

2022. szeptember 24. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 1973-as végzést helyezett hatályon kívül Arizonában egy bíró, ezzel pedig az az 1864-es törvény lép ismét életbe, amely csak akkor engedélyezi az abortuszt, ha az anya élete veszélyben van, írja a The Guardian. Az ítélet megfellebezhető.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június 24-én bírálta felül a „Roe v Wade” néven elhíresült bírósági precedenst, így megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban, az államok pedig eldönthetik, hogy engedélyezik-e a beavatkozást vagy sem.

Az 1973-as végzés hatályon kívül helyezésével Arizonában az állam alapítása előtti, 1864-es törvény lép ismét életbe, amelynek értelmében az, aki sebészi úton vagy gyógyszeres kezeléssel abortuszt hajt végre, kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Az arizonai klinikáknak így fel kell hagyniuk ezzel a szolgáltatással, ellenkező esetben büntetőeljárásra számíthatnak.

A Fehér Ház elfogadhatatlannak nevezte a bíró döntését, rámutatva arra, hogy a törvény nem tesz kivételt nemi erőszak, incesztus vagy egészségügyi problémák esetén sem.

A Planned Parenthood születésszabályozással foglalkozó szervezet arizonai elnöke, Brittany Fonteno szerint kegyetlenség az ítéletet, mint mondta az arizonai nők szabadságát nem kellene „archaikus törvényekkel” korlátozni. Arizona főügyésze viszont üdvözölte a döntést.

Az ítélet éppen egy nappal azelőtt született, mielőtt Arizonában életbe lépett volna egy új törvény, amely szerint, mint más republikánus vezetésű államokban is, az abortusz a terhesség 15. hete után tilos. Egyelőre nem világos, hogy melyik szabályozás lép érvénybe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!