A Fidesz nemzeti konzultációt indítana az energetikai szankciókról

2022. szeptember 22. – 19:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétnapos frakcióülést tartott a Fidesz–KDNP Balatonalmádiban, a Blikk szerint Mészáros Lőrinc hoteljében, a közeli utcákban pedig még új kamerákat is felszereltek az eseményre, adta hírül a Telex. A képviselőknek szerdán Orbán Viktor beszélt zárt ajtók mögött, ahol a kormánylapok szerint azt mondta, lát esélyt arra, hogy az ország kanyarban előzzön ebben a válságban, és felszólította a Fidesz-frakció tagjait, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Brüsszel legkésőbb év végével visszavonja a szankciókat.

Csütörtökön aztán az ülés témáiról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót. Kocsis itt azt mondta,

a Fidesz–KDNP felkérte a kormányt, hogy tartson nemzeti konzultációt az Oroszországra kivetett szankciókról.

De nem mind a tizenegyezerről, mert annyiról nem lehetne, hanem csak az energiaszankciókról, mert „azok kárt okoznak, helyzetbe hozzák Oroszországot”. Kocsis szerint Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa meg szegényebb. Ha viszont a szankciókat visszavonnák, nem lenne infláció és recesszió, mondta.

Kocsis szerint az unióban még senki nem kérdezte meg az embereket a szankciókról, a magyar kormány lesz ezzel az első, ezt pedig később majd „fel tudjuk használni”. A frakcióvezető szerint meg kell győzni az európai politikusokat arról, hogy ezeket a szankciókat meg kell szüntetni, így a nemzeti konzultáció egy „politikai eszköz” lesz majd a kezükben. Kocsis szerint a tervezett konzultáció valószínűleg nemcsak online lesz majd, hanem papíralapú is. Utána pedig, ha szükséges, a nemzeti konzultáció eredménye alapján akár parlamenti határozatot is hozhatnak, mondta.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Eddig egyébként csak a szénre van szankció, és jövő év elejétől él az olajembargó, de bizonyos országok – például Magyarország – ez alól egyelőre felmentést kaptak. A gázra, ami megdrágult, semmilyen szankció nem vonatkozik.

A magyar kormány és propagandasajtó aktuális mantrája, hogy az Oroszországra kivetett szankciók nem működnek, sőt valójában Európa saját magát bünteti velük. Orbánék szerint az oroszok elleni büntetőintézkedések felelősek minden aktuális rosszért, és Magyarország az egyetlen józan hang, amely véget vetne a kártékony gazdasági háborúnak. Valójában a szankciók nagyon is működnek, bár a háború megállítására rövid távon valóban nem voltak alkalmasak. Putyin ellenlépésként használt zsarolása a gázzal viszont olyan hideg zuhany, amely pár éves időtávon akár nagyon jót is tehet Európa energiabiztonságának. Erről itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!