Hatalmas földrengés volt Mexikóban, halálos áldozata is van

2022. szeptember 20. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délután (magyar idő szerint este), két pusztító földrengés évfordulóján erős földrengés rázta meg Mexikó nyugati részét – jelentette a Reuters. A földmozgás legalább egy ember halálát okozta, épületeket rongált meg, áramszünetet okozott.

A földrengés a csendes-óceáni Manzanillo kikötővárosban okozott halálesetet, amikor egy áruház teteje ráomlott a bent lévő emberekre. A hatóságok több helyről jelentettek károkat a nyugati Michoacán államban, az epicentrum közelében (ami szerencsére Mexikó ritkán lakott részén van). A kórházakból több sérültről is érkezett jelentés.

A Richter-skálán 7,6-es erősségű rengés – ennél erősebb rengés évente csak egy-kettő szokott lenni – a nyugati partvidék közelében, Michoacán és Colima állam határának közelében történt. A rengés viszonylag sekély, a Reuters híre szerint mindössze 15 kilométeres mélységű volt – a potsdami földrengéskutató ennél nagyobb, 20 kilométeres mélységet jelzett –, ez erősítette a földmozgás felszíni hatását.

Forrás: geofon.gfz-potsdam.de
Forrás: geofon.gfz-potsdam.de

A fővárosban nem okozott súlyos károkat a mostani földrengés. Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere azt mondta hírügynökségnek, hogy eddig nem érkezett jelentés nagyobb károkról a rengés után. A földrengés ugyanazon a napon rázta meg Mexikót, amelyen 1985-ben és 2017-ben pusztító rengések voltak az országban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!