Bécs utcáin megmaradnak a karácsonyi fények, de energiatakarékosan

2022. szeptember 19. – 15:27

Bécs utcáin megmaradnak a karácsonyi fények, de energiatakarékosan
A fényárban úszó Kärtnerstrasse – Fotó: PID

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaválság ellenére sem szeretne lemondani a Bécsi Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi díszkivilágításról – közölte Bécs Külképviseleti Irodája.

A magyar sajtót is bejárta, hogy az osztrák főváros vezetése nemrég az ünnepi világítás korlátozásáról döntött, ami a Gazdasági Kamara szerint önkéntes alapon az üzletek kirakatait is érinthette volna. A bevásárlóutcákat tömörítő szövetség azonban nem volt hajlandó ilyen drasztikus döntést hozni. Ehelyett energiatakarékos LED-égőkkel és időkorlát bevezetésével próbálja megmenteni a karácsonyi hangulatot.

„Válságos időkben különösen nagy szükség van pozitív hangulatra, csillogásra és melegségre” – hangsúlyozta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke, miután a Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi kivilágítás megtartásáról döntött.

A spórolás azonban egyértelmű szándék, jóval rövidebb ideig égnek a fények: a tavalyi 660 óra helyett csak 364 órán át csillognak majd az ünnepi kirakatok. Már ezzel 45 százalékkal csökkentik az energiafelhasználást és a költségeket. Walter Ruck különösen hálás a döntés miatt, mivel tisztában van vele, hogy az égőcsere, a világítás kihelyezése és későbbi tárolása sem olcsó a kereskedőknek.

Az üzletek képviselői arra jutottak, hogy a sötétbe borult üzletek nemcsak szomorú látványt nyújtanának, de a gazdaságot is károsítanák. Abban bíznak, hogy a karácsonyi fényáradat a helyi üzletekbe vonzza a közönséget, amivel a fenntartható gazdaságot támogatják, és megmarad a helyi üzletek forgalma és a munkahelyek fennmaradását is biztosítják.

Az osztrák főváros vezetése még augusztusban jelentette be, hogy a rezsit csökkent, és csak sötétedéskor fogják bekapcsolni a karácsonyi vásár fényeit, a Ringen pedig teljesen lemondanak a díszkivilágításról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!