A kazah parlament elfogadta a fővárost Nur-szultanról Asztanára visszanevező indítványt

2022. szeptember 16. – 23:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyhangúlag támogatta pénteken a kazah parlament a Kaszim-Zsomart Tokajev elnök reformcsomagjához tartozó indítványt, ami 5-ről 7 évre emeli az elnöki ciklus hosszát, de megtiltja, hogy valaki egynél több cikluson át vezesse az országot, valamint visszaváltoztatja a főváros nevét Nur-szultanról Asztanára.

Tokajev 2019 óta Kazahsztán elnöke, Nurszultan Nazarbajev helyett került a posztra, de Kazahsztán első elnöke továbbra is hatalmas befolyással rendelkezik az országban. Az új elnök azonban idén év elején meglepetésre komoly reformokat jelentett be, és több pozícióból is kiszorította Nazarbajevet. Valószínűleg azért, mert januárban tüntetések robbantak ki az országban, 200 ember meg is halt ezekben. Az emberek a megemelkedő üzemanyagárak miatt tiltakoztak, de az országot 30 éve uraló Nazarbajev és pártja ellen is. A januári felkeléseket ugyan leverték, de ahogy arról akkori elemzésünkben írtunk, rengeteg kérdés nyitott maradt a közép-ázsiai országban.

Tokajev elnök – Fotó: Shanghai Cooperation Organizatio / 2022 Anadolu Agency
Tokajev elnök – Fotó: Shanghai Cooperation Organizatio / 2022 Anadolu Agency

Tokajev szeptember elején azt is bejelentette, hogy előrehozott elnökválasztás akar. Sokáig nem volt világos, hogy az épp általa kezdeményezett módosítás, miszerint senki sem duplázhatna az elnöki poszton, engedné-e, hogy ő maga is elinduljon a választáson, de korábban Oroszországban és Belaruszban hasonló esetekben a hivatalban lévő elnök ciklusa nem számított bele az új alkotmány által szabályozott elnöki ciklusokba, így valószínűsíthető, hogy Tokajev is indulna.

A főváros visszanevezése szintén a Nazarbajevtől való távolodás jele, és Tokajev annak ellenére javasolta a város nevének Asztanára változtatását, hogy az 2019-ben épp az ő kezdeményezésére kapta a Nur-szultan nevet. (ABC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!