Elajándékozta cégét a Patagonia milliárdos tulajdonosa, mostantól minden profitot a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítanak

2022. szeptember 15. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feladta milliárdos vagyonát a Patagonia outdoor ruházati cég tulajdonosa, Yvon Chouinard, a nagyjából 3 milliárd dollár értékűre becsült vállalatot egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőre és nonprofit szervezetre ruházta át – írja a New York Times.

Fél évszázaddal a cég megalapítása után Chouinard, felesége és két felnőtt gyerekük azért döntött így, hogy megőrizzék a vállalat függetlenségét, és biztosítsák, hogy teljes nyereségét, nagyjából évi 100 millió dollárt, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a beépítetlen területek védelmére fordítsák szerte a világon.

A 83 éves Chouinard sziklamászóból lett üzletember, excentrikus stílusáról és a kapitalista üzleti normák semmibevételéről lett ismert. Máig régi és rongyos ruhákat hord, egy leharcolt Subarut vezet, wyomingi otthona is szerény, nem használ számítógépet, se mobiltelefont. Elkötelezett környezetvédő, a Patagonia hamar bekapcsolódott a klímaváltozás elleni küzdelembe, gondosan megválogatta a felhasznált alapanyagokat, és bevételének 1 százalékával már eddig is minden évben környezet-, illetve természetvédő civil szervezeteket támogatott.

„Abban bízom, hogy a döntés hatással lehet a kapitalizmus egy új formájára, amelynek nem az a vége, mint a mostaninak: néhány nagyon gazdag ember és csomó szegény ember” – indokolta döntését a New York Timesnak Chouinard.

A Patagonia öt kontinensen több száz áruházzal rendelkezik, évente több mint 1 milliárd dollár értékben ad el túrafelszereléseket és sportruházati termékeket. A cég továbbra is nyereségorientált magánvállalkozásként működik majd, de már nem a Chouinard család tulajdonaként, augusztusban ugyanis a család visszavonhatatlanul átruházta a szavazati jogot biztosító (mintegy 2 százaléknyi) részvényeit a Patagonia Purpose Trust részére.

Az alapot (amit továbbra is a család tagjai felügyelnek) azért hozták létre, hogy a Patagonia tulajdonosi szerkezetétől függetlenül biztosítsa a megtermelt nyereség visszaforgatását társadalmi és természeti felelősségvállalás céljából.

A Patagonia másik 98 százalékát (a szavazati jog nélküli törzsrészvényeket) pedig az újonnan létrehozott nonprofit szervezetnek, a Holdfast Collective-nek ajándékozták. A Holdfast a vállalat teljes nyereségét a klímaváltozás elleni küzdelemre lesz köteles fordítani.

Az adományozás nyomán a családnak 17 millió dollár adót is meg kell fizetnie.

A cég elajándékozását közleményben jelentette be az alapító, amiben azt írja, megtehették volna, hogy eladják a céget, és az összes pénzt eladományozzák, de nem lehettek biztosak abban, hogy az új tulajdonos megőrzi a cég által képviselt értékeket, és megtartja az összes alkalmazottat – írja az MTI. Ezért döntöttek úgy, hogy az erre a célra létrehozott nonprofit szervezetre ruházzák át a részvényeket.

Chouinarddal a New York Times készített exkluzív interjút a bejelentés nyomán, a teljes beszélgetés itt olvasható angolul.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!