Elajándékozta cégét a Patagonia milliárdos tulajdonosa, mostantól minden profitot a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítanak

2022. szeptember 15. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feladta milliárdos vagyonát a Patagonia outdoor ruházati cég tulajdonosa, Yvon Chouinard, a nagyjából 3 milliárd dollár értékűre becsült vállalatot egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőre és nonprofit szervezetre ruházta át – írja a New York Times.

Fél évszázaddal a cég megalapítása után Chouinard, felesége és két felnőtt gyerekük azért döntött így, hogy megőrizzék a vállalat függetlenségét, és biztosítsák, hogy teljes nyereségét, nagyjából évi 100 millió dollárt, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a beépítetlen területek védelmére fordítsák szerte a világon.

A 83 éves Chouinard sziklamászóból lett üzletember, excentrikus stílusáról és a kapitalista üzleti normák semmibevételéről lett ismert. Máig régi és rongyos ruhákat hord, egy leharcolt Subarut vezet, wyomingi otthona is szerény, nem használ számítógépet, se mobiltelefont. Elkötelezett környezetvédő, a Patagonia hamar bekapcsolódott a klímaváltozás elleni küzdelembe, gondosan megválogatta a felhasznált alapanyagokat, és bevételének 1 százalékával már eddig is minden évben környezet-, illetve természetvédő civil szervezeteket támogatott.

„Abban bízom, hogy a döntés hatással lehet a kapitalizmus egy új formájára, amelynek nem az a vége, mint a mostaninak: néhány nagyon gazdag ember és csomó szegény ember” – indokolta döntését a New York Timesnak Chouinard.

A Patagonia öt kontinensen több száz áruházzal rendelkezik, évente több mint 1 milliárd dollár értékben ad el túrafelszereléseket és sportruházati termékeket. A cég továbbra is nyereségorientált magánvállalkozásként működik majd, de már nem a Chouinard család tulajdonaként, augusztusban ugyanis a család visszavonhatatlanul átruházta a szavazati jogot biztosító (mintegy 2 százaléknyi) részvényeit a Patagonia Purpose Trust részére.

Az alapot (amit továbbra is a család tagjai felügyelnek) azért hozták létre, hogy a Patagonia tulajdonosi szerkezetétől függetlenül biztosítsa a megtermelt nyereség visszaforgatását társadalmi és természeti felelősségvállalás céljából.

A Patagonia másik 98 százalékát (a szavazati jog nélküli törzsrészvényeket) pedig az újonnan létrehozott nonprofit szervezetnek, a Holdfast Collective-nek ajándékozták. A Holdfast a vállalat teljes nyereségét a klímaváltozás elleni küzdelemre lesz köteles fordítani.

Az adományozás nyomán a családnak 17 millió dollár adót is meg kell fizetnie.

A cég elajándékozását közleményben jelentette be az alapító, amiben azt írja, megtehették volna, hogy eladják a céget, és az összes pénzt eladományozzák, de nem lehettek biztosak abban, hogy az új tulajdonos megőrzi a cég által képviselt értékeket, és megtartja az összes alkalmazottat – írja az MTI. Ezért döntöttek úgy, hogy az erre a célra létrehozott nonprofit szervezetre ruházzák át a részvényeket.

Chouinarddal a New York Times készített exkluzív interjút a bejelentés nyomán, a teljes beszélgetés itt olvasható angolul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!