Az örmények szerint megállapodtak a tűzszünetről Azerbajdzsánnal

2022. szeptember 15. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magas rangú örmény tisztviselő szerdán késő este közölte, hogy megállapodtak a tűzszünetről Azerbajdzsánnal, ugyanakkor azeri részről egyelőre nem érkezett hír a tűzszünetről – írja a Reuters.

Orosz hírügynökségek idézték Armen Grigorjánt, Örményország Biztonsági Tanácsának titkárát, aki az örmény televíziónak nyilatkozott. „A nemzetközi közösség bevonásának köszönhetően sikerült megállapodni a tűzszünetről szeptember 14-én 20 órától. Reméljük, hogy Azerbajdzsán betartja ezt a megállapodást” – mondta.

Grigorij Karaszin, az orosz felsőház egyik vezető képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy a tűzszünet nagyrészt az orosz diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően jött létre.

Örményország védelmi minisztériuma korábban azt közölte, hogy a határ menti területeken megszűnt a lövöldözés. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a jereváni parlamentben arról beszélt, hogy az erőszak e heti kezdete óta összesen 105 örmény katona halt meg. Azerbajdzsán kedden, a harcok első napján 50 azeri katona haláláról számolt be.

Azerbajdzsán és Örményország évtizedek óta harcol a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahért, egy hegyvidéki enklávéért, amelyet Azerbajdzsán részeként ismernek el. A harcok először a szovjet uralom vége felé törtek ki, és az örmény erők az 1990-es évek elején nagy területeket vettek ellenőrzésük alá a környéken. Azerbajdzsán Törökország támogatásával 2020-ban hat hét alatt nagyrészt visszafoglalta ezeket a területeket.

Az összecsapások azóta is rendszeresek az azeri–örmény határon. Egy teljes körű konfliktus Oroszország és Törökország bevonását kockáztatná, és destabilizálná a kaukázusi olaj- és gázvezetékek fontos folyosóját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!