Balmoralba sietett a brit királyi család, miután II. Erzsébet királynő orvosai jelezték a bajt

2022. szeptember 8. – 14:50

frissítve

Balmoralba sietett a brit királyi család, miután II. Erzsébet királynő orvosai jelezték a bajt
Jane Barlow – WPA Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtökön ebédidőben jelentette be közleményben a Buckingham-palota, hogy a brit uralkodót orvosi felügyelet alá helyezték, mert orvosai aggódnak az egészsége miatt.
  • A királynőt nem szállították kórházba, skóciai birtokán ápolták.
  • Délután a helyszínre érkezett a királynő négy gyermeke: Károly herceg és Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf, valamint unokája, Vilmos herceg is.
  • Harry herceg is úton van Londonból Balmoralba, Meghan hercegné azonban egyelőre Londonban marad.
  • Liz Truss miniszterelnök Twitteren azt írta, „az egész országot mélyen aggasztják a Buckingham-palotából érkező hírek”. Ő nem tervez Skóciába utazni a napokban.
  • Este fél nyolckor bejelentették, hogy meghalt II. Erzsébet királynő.

A 96 éves királynő orvosi felügyelet alatt áll Balmoralban, miután az orvosok aggódtak az egészségéért – írta a Sky News a Buckingham-palota közleménye alapján.

A csütörtökön ebédidőben kiadott közlemény szerint:

„A ma reggeli vizsgálatot követően a királynő orvosai azt tanácsolták, hogy maradjon orvosi felügyelet alatt, mert aggódnak Őfelsége egészsége miatt.”

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint szokatlan, hogy a palota a királynő egészségi állapota miatt ilyen közleményt adjon ki, legutóbb akkor volt erre példa, amikor év elején bejelentették, hogy elkapta a koronavírust. Az uralkodói családot egyébként nagyfokú titoktartás jellemzi e téren, II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről például csak halála után hét évvel derült ki hivatalosan, hogy 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

A hírről nem csak a tévéadásokat megszakítva számoltak be, a brit alsóház energiafelhasználás szabályozásáról szóló vitáját is félbeszakította a házelnök, hogy tájékoztassa a képviselőket az uralkodó állapotáról.

Délután a palota közölte, hogy törölték a péntek reggeli őrségváltás hagyományos szertartását a Buckingham-palota előtt. A királynőt nem szállították kórházba, a skóciai Balmoral-kastélyban ápolták, ahol az utóbbi időben is tartózkodott. Állapotáról a palota közleménye után órákig nem érkezett újabb hír.

Biztonsági őrök a Balmoral-kastélynál, ahol a királynő tartózkodik – Fotó: Russell Cheyne / Reuters
Biztonsági őrök a Balmoral-kastélynál, ahol a királynő tartózkodik – Fotó: Russell Cheyne / Reuters

A hagyományokkal ellentétben a királynő kedden skóciai birtokán fogadta a leköszönő miniszterelnököt, Boris Johnsont, és itt nevezte ki az új kormányfőt, Liz Trusst is. Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba. A találkozóról készült képeken a királynő láthatóan jó hangulatban volt (bár a kézfején látható lila véraláfutások már akkor sokakat aggasztottak), a másnapra tervezett online megbeszélését viszont lemondta, mert orvosai azt tanácsolták, pihenjen.

Az MTI szerint az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték, de a BBC szakértője szerint egészen a közelmúltig viszonylag jól volt egészségügyileg.

A királyi család legtöbb tagja Balmoralba utazik

A Kensington-palota és a Clarence House is bejelentette, hogy Károly herceg, Kamilla és Vilmos herceg is Balmoralba utazik a királynőhöz, ez már jelezte a helyzet súlyosságát.

Elsőként Károly herceg és Kamilla hercegné, valamint a királynő lánya, Anna hercegnő érkezett meg Balmoralba. Hozzájuk csatlakozott magyar idő szerint csütörtök este hat óra után a királynő másik két gyermeke, András és Eduárd, valamint velük együtt repült Skóciába Vilmos herceg is. Az András herceget, illetve Eduárd grófot és feleségét szállító autót Vilmos herceg vezette az aberdeen-i repülőtérről Balmoralig.

Egy Vilmos herceg által vezetett autóval megérkezik Balmoralba a kriálynő két fiatalabb gyermeke, András herceg (elől) és Eduárd wessexi gróf (hátul) – Fotó: Russell Cheyne / Reuters
Egy Vilmos herceg által vezetett autóval megérkezik Balmoralba a kriálynő két fiatalabb gyermeke, András herceg (elől) és Eduárd wessexi gróf (hátul) – Fotó: Russell Cheyne / Reuters

Jelenleg Harry herceg és Meghan Markle is Nagy Britanniában tartózkodik. Az eredeti terv az volt, hogy a herceg ma este beszédet mond a WellChild Awards-on Londonban, majd visszatérnének Kaliforniába a gyermekeikhez.

Délután háromkor azonban pár szóvivője közölte, hogy programjukat megszakítva Sussex hercege és hercegnéje is Skóciába utazik.

Később ezt pontosították. A pár szóvivője magyar idő szerint este háromnegyed hat környékén azt szerint Meghan hercegné végül nem utazik Harry herceggel Skóciába (de nem kizárt, hogy később csatlakozik a férjéhez). Bár Meghan Londonban marad, a WellChild Awards-on nem fog részt venni.

Vilmos herceg felesége, Katalin egyelőre Windsorban maradt három gyermekükkel, akik az első napjukat töltik új iskolájukban – közölte a Kensington-palota.

A Sky News szerint Liz Truss, miniszterelnök sem ma, sem holnap nem utazik Skóciába.

A királynő találkozik Liz Truss frissen kinevezett miniszterelnökkel szeptember 6-án Balmoralban Fotó: Jane Barlow / AFP
A királynő találkozik Liz Truss frissen kinevezett miniszterelnökkel szeptember 6-án Balmoralban Fotó: Jane Barlow / AFP

Sorban üzennek a Twitteren Őfelségének és családjának

A királynő egészségéről szóló hírek kapcsán Liz Truss azt írta, „az egész országot mélyen aggasztják a Buckingham-palotából érkező hírek. A gondolataim – és az Egyesült Királyságban élő emberek gondolatai – jelenleg Őfelségével, a királynővel és családjával vannak.”

Liz Truss miniszterelnök mellett, Sir Lindsay Hoyle, a londoni alsóház elnöke, Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, valamint Nicola Sturgeon skót és Mark Drakeford walesi kormányfő egyaránt aggodalmának adott hangot a királynő egészségi állapota miatt, egyben jókívánságaikat fejezték ki nyilatkozataikban az uralkodónak. Katolikus, zsidó és muszlim vallási vezetők is azt írták, imádkoznak a brit királynőért.

A Twitteren üzent Tony Blair, volt miniszterelnök is a királynőnek, azt írta: mélyen aggódik az egészségéért és aggasztják a királynő egészségügyi állapotáról szóló hírek.

„Gondolataim és imáim Őfelségével, a királynővel és családjával vannak ezekben az aggasztó időkben”.

Hasonlóan fogalmazott David Cameron, volt miniszterelnök is, aki mélységesen aggódik a királynő miatt. Twitteren ő is biztosította Őfelségét és családját: gondol rájuk és imádkozik értük.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is minden jót kívánt a királynőnek és családjának, hozzátéve, hogy az ország teljes lakossága gondol rájuk. Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady is jókivánságait küldte a királynőnek.

A Buckingham-palota előtt délután elkezdtek gyülekezni az emberek, majd magyar idő szerint 19.30-kor a Buckingham palota közleményében jelentette be:

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő.

„Békében ment el a királynő ma délután” – írták. Azt is hozzátették, hogy az új király, Károly, feleségével, Kamillával csütörtökön még Balmoralban marad, majd pénteken visszatérnek Londonba.

Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP

II. Erzsébet idén ünnepelte uralkodásának hetvenedik évfordulóját, a platinajubileum alkalmával nagyképes cikkben is megemlékeztünk a királynő uralkodásának legfontosabb pillanatairól. Ebben pedig néhány érdekes történetet gyűjtöttünk össze a britek leghosszabb ideje trónon levő uralkodójáról.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!