Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

2022. szeptember 6. – 21:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben – állapította meg kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat.

Az ENSZ szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében.

A NAÜ atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy katasztrófa következhet be – írja az MTI.

A jelentés megállapítja, hogy „az orosz megszállás alatt lévő atomerőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, mindenekelőtt a korlátozott létszám miatt. Ez tarthatatlan, és az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet”. A NAÜ a megfelelő munkakörülmények helyreállítását szorgalmazza az erőműben dolgozók számára.

A szervezet helyszínen járt küldöttsége a jelentésében megerősítette, hogy Oroszország „katonai személyzetet, járműveket és felszereléseket telepített a zaporizzsjai atomerőmű különböző részeire, például több katonai teherautót az 1-es és 2-es energiablokk turbinacsarnokának első emeletére”. A NAÜ-misszió rögzítette a Roszatom orosz atomenergetikai konszern szakértői csoportjának jelenlétét is, amely az orosz álláspont szerint „tanácsokat ad” a nukleáris biztonságot és egyéb intézkedéseket érintően az atomerőmű vezetőségének.

A NAÜ úgy véli, a Roszatom műszaki személyzetének jelenléte megzavarhatja az operatív irányítás megszokott munkáját, és súrlódásokat okozhat a döntéshozatali folyamatban.

Sziget üzemmód

A NAÜ szerint az egyetlen üzemben lévő reaktor „az erőmű számára szükséges biztonsági és egyéb feladatok ellátására termel áramot”. Az erőmű viszont rendszerint külső hálózatról kap áramot a reaktorhoz szükséges kulcsfontosságú hűtőrendszer működtetéséhez, és a NAÜ ajánlja a külső áramszolgáltatás újbóli biztosítását.

Ezt támasztja alá Mycle Schneider kanadai független atomenergia-szakértő véleménye is. Szerinte az erőmű feltehetően „sziget” üzemben működik, illetve csak a saját szükségletei ellátásához termel áramot, ami nagyon megbízhatatlan.

Az ENSZ-szervezet szorgalmazza, hogy valamennyi érintett fél vegyen részt az erőmű folyamatos biztonságának fenntartásában, hogy az erőműben tartsanak rendszeresen vészhelyzeti gyakorlatokat, és javítsák a kommunikációt.

A NAÜ küldöttségét vezető főigazgató, Rafael Grossi a tervek szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsát is tájékoztatja a tapasztalataikról.

Folytatódnak a harcok

Időközben kedden is folytatódott a tüzérségi támadás a zaporizzsjai atomerőmű körül, egy nappal azután, hogy a létesítményt ismét lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról.

Oroszország az ukrán hadsereget vádolja az erőmű közelében fekvő Enerhodar város elleni tüzérségi támadással, míg az ukrán fél szerint az orosz erők támadták a várost a Dnyeper túloldalán fekvő Nikopolból.

A világ vezetői az orosz erők által az ukrajnai invázió kezdete után, márciusban megszállt erőmű demilitarizálását sürgetik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!