Betiltották az utolsó független újságot Oroszországban

2022. szeptember 5. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megfosztották médiaengedélyétől és gyakorlatilag betiltották az egyik utolsó orosz független újságot, a Novaja Gazetát Oroszországban, írja a Reuters. Az orosz médiahatóság a Roszkomnadzor azzal vádolta meg a lapot, hogy nem nyújtott be dokumentumokat a 2006-os tulajdonosváltással kapcsolatban. Dmitrij Muratov, a lap Nobel-békedíjas főszerkesztője a bíróság épülete előtt azt mondta, az ítélet „politikai gyilkosság, a legcsekélyebb jogalap nélkül”. Hozzátette, hogy fellebbezni fognak.

A Novaja Gazeta már márciusban kénytelen volt felfüggeszteni megjelenését, az újság munkatársai július 15-én indították el a lap új oldalát Novaja Raszkaz-Gazeta címen.

Az első szám Vlagyimir Putyin ideológiájáról és a tekintélyelvűségről szóló elemzéseket tartalmazott. Egy héttel az indulás után azonban az orosz távközlési felügyelet az ügyészség kérésére blokkolta a honlapot, ami így az országban csak VPN-en keresztül volt elérhető.

Muratov maga azóta is Oroszországban van, és ahogy arról beszámoltunk, ő vezette a Szovjetunió utolsó elnökének, Mihail Gorbacsovnak a temetési menetét.

A külföldi lapok visszafogottnak nevezték az eseményt, mivel Moszkva a nyugati szankciók megtorlásaként több száz külföldi tisztviselőnek megtiltotta a belépést Oroszországba, így külföldi hírességek, európai és nyugati vezetők nem igazán voltak jelen, bár John Sullivant, az Egyesült Államok oroszországi nagykövetét lehetett látni a temetésen. A sorból erősen kilógott a kegyeletét Gorbacsov ravatalánál személyesen lerovó Orbán Viktor, akit többek között Deutsch Tamás, Schmidt Mária és Orbán Balázs is elkísérte Moszkvába. A magyar miniszterelnök megjelenését a legtöbb nagy külföldi lap külön kiemelte.

Gorbacsovról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!