Betiltották az utolsó független újságot Oroszországban

2022. szeptember 5. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megfosztották médiaengedélyétől és gyakorlatilag betiltották az egyik utolsó orosz független újságot, a Novaja Gazetát Oroszországban, írja a Reuters. Az orosz médiahatóság a Roszkomnadzor azzal vádolta meg a lapot, hogy nem nyújtott be dokumentumokat a 2006-os tulajdonosváltással kapcsolatban. Dmitrij Muratov, a lap Nobel-békedíjas főszerkesztője a bíróság épülete előtt azt mondta, az ítélet „politikai gyilkosság, a legcsekélyebb jogalap nélkül”. Hozzátette, hogy fellebbezni fognak.

A Novaja Gazeta már márciusban kénytelen volt felfüggeszteni megjelenését, az újság munkatársai július 15-én indították el a lap új oldalát Novaja Raszkaz-Gazeta címen.

Az első szám Vlagyimir Putyin ideológiájáról és a tekintélyelvűségről szóló elemzéseket tartalmazott. Egy héttel az indulás után azonban az orosz távközlési felügyelet az ügyészség kérésére blokkolta a honlapot, ami így az országban csak VPN-en keresztül volt elérhető.

Muratov maga azóta is Oroszországban van, és ahogy arról beszámoltunk, ő vezette a Szovjetunió utolsó elnökének, Mihail Gorbacsovnak a temetési menetét.

A külföldi lapok visszafogottnak nevezték az eseményt, mivel Moszkva a nyugati szankciók megtorlásaként több száz külföldi tisztviselőnek megtiltotta a belépést Oroszországba, így külföldi hírességek, európai és nyugati vezetők nem igazán voltak jelen, bár John Sullivant, az Egyesült Államok oroszországi nagykövetét lehetett látni a temetésen. A sorból erősen kilógott a kegyeletét Gorbacsov ravatalánál személyesen lerovó Orbán Viktor, akit többek között Deutsch Tamás, Schmidt Mária és Orbán Balázs is elkísérte Moszkvába. A magyar miniszterelnök megjelenését a legtöbb nagy külföldi lap külön kiemelte.

Gorbacsovról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!