Németország bocsánatot kért az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadásért

2022. szeptember 5. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németország bocsánatot kér azért, hogy megtörténhetett az 1972-es müncheni olimpián az izraeli csapat ellen elkövetett terrortámadás – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn a 11 izraeli állampolgár halálát okozó támadás ötvenedik évfordulójára rendezett emlékünnepségen.

Az MTI híre szerint a szövetségi elnök a túszdráma utolsó helyszínén, a München melletti Fürstenfeldbruck légitámaszponton megtartott megemlékezésen kiemelte, hogy a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet támadása háromszoros kudarc Németországnak.

Az első, hogy nem volt megfelelő az olimpia „biztonsági koncepciója”, a második, hogy megtörténhetett a támadás, a harmadik pedig, hogy az ügy kezelését német részről a feldolgozás helyett sokáig „a hallgatás, az elfojtás és a felejtés” jellemezte – mondta.

Az is fontos tanulság, hogy „ébernek kell lennünk a demokrácia belső és külső ellenségeivel szemben”, mert „olyan korban élünk, amelyben a liberális demokráciát egyre inkább támadják belülről és kívülről egyaránt” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Ötven évvel ezelőtt, 1972. szeptember 5-én ejtette túszul a müncheni olimpián az izraeli olimpiai csapat kilenc tagját a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet. A hajnali túszejtés során további két izraeli sportolót öltek meg, és bár a rendőrség szinte azonnal a helyszínre ért, a hatóságok egy teljes napon keresztül kerestek megoldást arra, hogy kimenekíthessék a sportolókat.

A mentőakció viszont hibák sorozata miatt tragikusan végződött, és egy esti tűzpárbaj végén mind a kilenc túszul ejtett sportoló meghalt. Németország második olimpiája gyászba borult, azonban az események ellenére folytatták a játékokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!