Tízezrek tüntettek Prágában a kormány lemondásáért

2022. szeptember 3. – 21:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezrek követelték szombaton délután Prágában a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását.

A Csehország az első helyen! jelszóval megtartott tüntetésen felszólalók szerint a mai cseh kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot és katasztrófába sodorja az országot. Követelték, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, s a kormány állapodjon meg Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

„A kormány gazdaságpolitikája teljesen elhibázott, s ha ehhez hozzáadjuk az Európai Unió hasonlóan hibás zöldpolitikáját és Ukrajna-politikáját, akkor az eredmény nem lehet más, csak katasztrófa és szegénység” – jelentette ki a tüntetésen Miroslav Sevcík, a prágai Közgazdasági Főiskola nemzetgazdasági karának dékánja.

A felszólalók – döntően baloldali, nemzeti irányultságú civil szervezetek és parlamenten kívüli pártok képviselői – a kormány mellett élesen bírálták az Európai Uniót is, elsősorban Brüsszel energiapolitikáját, s egyben elhibázottnak minősítették az orosz-ukrán konfliktushoz való hivatalos hozzáállását.

„A mai kormány talán ukrán, talán brüsszeli, de semmiképpen nem cseh. A mi érdekeinket semmi módon nem védi” – hangsúlyozta Zuzana Majerová, a sajtó által nacionalistának minősített Trikolóra párt elnöke. A parlamenti pártok közül a tüntetést egyedül a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) támogatta.

Több felszólaló bírálta, hogy a kormány fegyverekkel támogatja Ukrajnát, miközben elhanyagolja a cseh lakosság érdekeit.

„Mi nem állunk háborúban senkivel, ez nem a mi háborúnk, mi áldozatok vagyunk” – mondta Hynek Blasko, nyugalmazott tábornok, az SPD európai parlamenti képviselője a kormány Ukrajna-politikájának megváltoztatását követelve.

A tüntetésen résztvevők számát a rendőrség 70 ezerre becsülte, a rendezők szerint viszont százezernél sokkal többen voltak a Vencel téren. A szombati prágai tüntetés volt a nyolc hónapja hivatalban lévő jobboldali koalíciós kormány elleni eddigi legnagyobb lakossági megmozdulás.

A kormányellenes tüntetésre egy nappal azután került sor, hogy pénteken a cseh parlamentben nem kapott elegendő támogató szavazatot a Petr Fiala jobboldali koalíciós kormánya ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvány.

A miniszterelnök szerint a szombati prágai tüntetést az oroszbarát, szélsőséges nézeteket valló erők hívták össze, amelyek Csehország érdekei ellen dolgoznak.

„Nyilvánvaló, hogy az orosz propaganda és a dezinformációs kampányok ismételten megnyilvánulnak Csehországban is. És vannak, akik bedőlnek nekik” – reagált a kormányellenes megmozdulásra Petr Fiala újságírók előtt. „Mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani és tüntetni. Szerintem ezek az események nincsenek összhangban Csehország és lakossága érdekeivel” – szögezte le a miniszterelnök.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!