Orosz külügy: Románia fegyvert küld Ukrajnának humanitárius segély címén

2022. szeptember 02. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján felszólította Romániát, hogy mondja el a lakosságnak és a világnak a valóságot az Ukrajnának szállított fegyverekkel kapcsolatban.

Zaharova szerint egy romániai hírügynökség nemrég arról számolt be, hogy Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter telefonon köszönte meg román kollégájának a Románia által állítólag jóváhagyott ötödik katonai segélycsomagot.

A román védelmi minisztérium nem közölt semmilyen információt a román-ukrán tárgyalásról, ahogy katonai segélycsomagról sem. Vasile Dîncu Facebook-oldalán viszont megjelent egy közlemény arról, hogy a tárcavezető szerdán Bukarestben az ukrán helyettes védelmi miniszterrel, Denisz Sarapovval találkozott, fegyverszállítmányról azonban ebben a közleményben sem volt szó.

Az orosz külügyi szóvivő szerint Románia Ukrajnának szállított humanitárius segélyei valójában fegyverek, az állítólagos ötödik katonai csomagjában pedig kis kaliberű fegyverek, lőszer és katonai felszerelés van. Azt is hozzátette, hogy korábban olyan videófelvételek terjedtek a közösségi médiában, amelyek bizonyítják, hogy az ukrán hadsereg román gyártmányú lövedékeket használt. Florin Spătaru gazdasági miniszter azonban korábban cáfolta, hogy a képeken látható muníció Romániában készült volna.

Zaharova kijelentéseire a román külügy egyelőre nem válaszolt. A Hotnews ugyanakkor emlékeztet, hogy Klaus Iohannis államfő egy áprilisi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy nem szerencsés nyilvánosan beszélni arról, hogy egyes NATO-tagországok konkrétan milyen katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!