Németország 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg a 9 eurós jegyekkel

2022. augusztus 30. – 23:27

Másolás

Vágólapra másolva

Németország mintegy 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg a 9 eurós jegyekkel, amikkel június eleje és augusztus vége között egy hónapig korlátlanul lehetett utazni az ország regionális vasúthálózatán, valamint a városok tömegközlekedési eszközein.

A kedvezményes jegy az üzemanyag-fogyasztás csökkentését és a megélhetési válság enyhítését célozta. A június 1-jei bevezetése óta 52 millió darab 9 eurós jegyet adtak el, ezek ötödét olyan utasok számára, akik korábban nem használták a tömegközlekedést. A három hónapon át tartó kísérlet szerdán, augusztus 31-én ér véget.

„A 9 eurós jegyek népszerűsége töretlen volt, és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre gyakorolt pozitív hatása igazolható” – áll a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége (VDV) által készített felmérésben. Olaf Scholz kancellár is elismerően nyilatkozott a programról, és a 9 eurós jegyet „eddigi legjobb ötletünknek” nevezte.

A VDV felmérése szerint a vásárlók 37 százaléka munkába járásra, 33 százalékuk pedig egynapos kirándulásokra használta ki a jegytípust. A jegyet használók 15 százaléka mondta azt, hogy a kedvezményes ár nélkül egyáltalán nem utazott volna. „Bajorországtól Rostockig utaztam, és olyan helyeket láttam, ahová egyébként soha nem látogattam volna el. Egy vagyont spóroltam meg, és nagyon jól éreztem magam” – mondta a 80 éves Ronald Schenck.

A németországi inflációs ráta is enyhén csökkent a kísérlet során, amit az ország statisztikai hivatala részben az olcsó utazásnak tulajdonított. A kormányra és a regionális közigazgatásra most nagy nyomás nehezedik, hogy valamilyen formában folytassák a 9 euró jegyek árusítását.

A 9 eurós németországi utazás tapasztalatairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

(Deutsche Welle, Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!