Megbírságolták a szerb postát a magyar levélszavazatok miatt

2022. augusztus 30. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Megbírságolták a Szerb Posta közérdekű adatokért felelős illetékesét, amiért az nem volt hajlandó a törvényben meghatározott módon és határidőre tájékoztatást adni a Szabad Magyar Szó megkeresésére. A lap afelől érdeklődött, hogy a cég kire ruházta át a Magyar Postától kapott, az április 3-i magyarországi választásokkal kapcsolatos választási csomagok kézbesítésének feladatát, számolt be a Telex.

Az újsághoz több panasz érkezett még márciusban, hogy a postások helyett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáiként bemutatkozó személyek kézbesítik a választási levélcsomagokat. A VMSZ elnöke, Pásztor István tagadta, hogy a szervezetnek köze lenne ehhez.

A Szabad Magyar Szó a szerb postától a közérdekű adatigénylésre először olyan választ kapott, hogy a szerződés titkos, aztán kiadták. Ebből kiderült, hogy a Szerb Posta a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) irodával kötött szerződést, és neki adta át a csomagokat. Ezt viszont nem a legkézenfekvőbb helyszínen, vagyis a szabadkai postán tette meg, hanem egy olyan címen, ahol a VMSZ, illetve a Magyar Nemzeti Tanács székhelye van.

A lap azt is tudatta, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt a posta egyik dolgozóját 30 ezer dinárra (kb. 250 euró) büntették meg. Mivel a dolgozó elismerte felelősségét, és az összeg felét rögtön kifizette, a másik felét el is engedték.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!