Kijevben közel száz utcát neveztek át a szovjet és orosz múlt kitörlésének érdekében

2022. augusztus 26. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kijevben csütörtökön 95 utcát neveztek át az orosz és szovjet vonatkozású közterületnevek eltörlésének részeként – jelentette be Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere.

„Az új nevek, amelyeket a közvélemény kezdeményezett és támogatott szavazás során, Ukrajna történelmi eseményeire, valamint olyan híres személyiségekre és hősökre emlékeznek, akik dicsőséget szereztek Ukrajnának, és harcoltak államunk függetlenségéért. Beleértve a jelenlegi orosz-ukrán háborút is.
” – írta Telegram-csatornáján Vitalij Klicsko. Hozzátette, hogy ez a folyamat még nem ért véget, és a következő plenáris ülésen tovább dolgoznak ezeken a kérdéseken, hogy befejezzék a „deruszifikációs folyamatot”.

Az egyik utcát Londonról, Ukrajna egyik legfőbb szövetségesének fővárosáról nevezték el, míg egy másikat „Ukrán újjászületés utcájára” neveztek át. Egy másik utcát, amely korábban egy szovjet védelmi miniszter nevét viselte, most az Azov-ezredről nevezték el.

Oroszország februári inváziója óta Ukrajna felgyorsította az úgynevezett „deruszifikációt”, vagyis a több száz éves moszkvai uralom örökségének eltüntetését célzó kampányt.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!