Orosz védelmi miniszter: Oroszország kész megadni a szükséges segítséget a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek

2022. augusztus 25. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője azt mondta, hogy csapata „nagyon-nagyon közel van” ahhoz, hogy el tudjon menni az orosz felügyelet alatt álló zaporizzsjai atomerűhöz. A France 24 francia televízió kérdésére, hogy a létesítménybe való bejutásról folytatott tárgyalások sikerrel jártak-e, Grossi azt válaszolta: „Nagyon-nagyon közel vagyunk ehhez.”

A NAÜ vezetője figyelmeztetett, hogy a művelet „rendkívül összetett”, de reményét fejezte ki, hogy a küldetésre „napokon belül” sor kerülhet. Azt mondta: „Oda kell mennünk, stabilizálnunk kell a helyzetet és biztosítanunk kell a NAÜ jelenlétét.”

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön telefonon beszélt francia kollégájával, Sébastien Lecornu védelmi miniszterrel. A hívást a francia fél kezdeményezte. Az egyeztetés során szóba került a zaporizzsjai atomerőmű helyzete is – közölte az orosz védelmi minisztérium. Beszámolójuk szerint Sojgu a NAÜ-misszió fontosságát hangsúlyozta, és közölte, hogy Oroszország kész megadni a szükséges segítséget az ügynökség ellenőreinek.

A Bloomberg diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, a NAÜ már szeptember 5. előtt delegációt küldene az atomerőműhöz. A tervek szerint az erőmű elleni támadásokat kivizsgáló csapatban nemcsak az ügynökség ellenőrei, hanem biztonsági tisztviselők is szerepet vállalnának.

(Guardian, Interfax)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!