Levált az ukrán hálózatról a zaporizzsjai atomerőmű

2022. augusztus 25. – 18:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán atomenergia-ellátást felügyelő Enerhoatom újabb tájékoztatásai szerint a zaporizzsjai atomerőmű levált az ukrán hálózatról – csaknem 40 éves működése során most először. Az erőművet hálózatba kötő utolsó megmaradt vezetéket a közeli szénerőműben keletkezett tűz tette tönkre, három másik vezeték pedig az elmúlt hónapok harcaiban károsodott.

Az erőmű leválása a hálózatról azért veszélyes, mert a reaktorok hűtéséhez áramra van szükség. Ha az erőmű működik, ezt könnyedén megtermeli magának, ha viszont nem, akkor a hálózatról kell energiát szereznie. Arra az esetre, ha ez az összeköttetés károsodna, az atomerőművek tartalékmegoldásokat tartanak fenn, a zaporizzsjai atomerőműben is vannak dízelgenerátorok, amikkel napokig is megoldható a hűtés. Ha ezek esetleg nem működnének, az erőmű mérnökeinek 90 percük van megakadályozni a veszélyes túlmelegedést.

A zaporizzsjai atomerőmű a generátorokon kívül még egy tartalékmegoldással rendelkezik, van mellette egy konvencionális szénerőmű – itt ütött ki tűz, ami károsította az erőmű vezetékeit. A szénerőművet 3 betáplálási vezeték kötötte össze az atomerőművel, ezeken is mehetett áram, ha szükség volt rá az erőműben. A vezetékek közül azonban kettő megsérült a harcok során, egy maradt meg.

Az ukránok szerint az erőművet ellenőrzésük alatt tartó oroszok kockázatos tervet dolgoztak ki arra, hogy Európa legnagyobb teljesítményű atomerőművét leválasszák az ukrán hálózatról, és az oroszra kapcsolják. (Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!