Észt miniszterelnök: Az EU-nak egységes beutazási tilalmat kellene bevezetnie az orosz állampolgárokra

2022. augusztus 25. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint az Európai Unió egészére vonatkozó orosz vízumtilalom bevezetése köz- és nemzetbiztonsági, valamint az EU hitelességének és erkölcsi tisztaságának kérdése. Pláne olyankor, amikor a szomszédban tömeges háborús bűnök elkövetése, és feltehetően népirtás zajlik – nyilatkozta Kallas az Euractivnak.

Az észt miniszterelnök szerint az EU-nak mindaddig egységes beutazási tilalmat kellene bevezetnie az orosz állampolgárokra, amíg Moszkva be nem fejezi Ukrajna elleni háborúját. „Támogatom, hogy az egész EU-ra vonatkozóan tiltsák meg az orosz állampolgárok turisztikai célú belépését az ukrajnai orosz agresszió végéig” – mondta. Kallas szerint az egyes tagországok önálló intézkedései nem lehetnek olyan hatékonyak, mint az uniós szinten meghozott szabályozások, és arra figyelmeztetett: ha nem sikerül konszenzusra jutni a kérdésről, az egyes tagállamoknak önállóan kell cselekedniük.

Lettország, Litvánia és Lengyelország nem sokkal a háború kitörése, február 24. után leállította az új turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak. Észtország a múlt héten lezárta határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden közölte: az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – egyénileg megakadályozhatja az orosz turisták belépését a területére, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat.

Az elmúlt időszakban orosz rendszámú luxuskocsik lepték el a helsinki Vantaa repülőtér parkolóját, mivel Finnország tranzitországgá vált az Európába repülő orosz turisták számára. Finnország a múlt héten közölte, hogy szeptember 1-jétől a jelenlegi mennyiség tizedére korlátozza az orosz turistavízumok számát az orosz turizmussal kapcsolatos növekvő elégedetlenség miatt. Az oroszok azonban más uniós országok által kiadott, a schengeni övezetre érvényes vízummal továbbra is beléphetnek Finnországba.

(MTI, Euractiv)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!