A zaporizzsjai atomerőmű két megmaradt reaktora is levált az ukrán hálózatról

2022. augusztus 25. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna déli, orosz erők által elfoglalt részén lévő zaporizzsjai atomerőmű két, eddig még működő reaktora levált az ukrán hálózatról, miután az atomerőmű közelében keletkezett tüzek megrongálták a villanyvezetékeket a környéken – jelentette az ukrán atomenergia-termelésért felelős Enerhoatom Nemzeti Atomenergetikai Vállalat.

A vállalat közleménye szerint a vezetékek egy közeli szénerőműben keletkező tűz miatt sérültek meg. Azt is írták, hogy az erőmű biztonsági rendszerei épek és működőképesek, már folyik is a munka annak érdekében, hogy a kettő közül legalább az egyik reaktort vissza tudják kapcsolni a hálózatra. (Guardian)

Frissítés: A korábbi hírek szerint az erőmű megmaradt reaktorai leálltak – ez valószínűleg téves, a reaktorok működnek, de megszűnt az összeköttetésük az ukrán áramhálózattal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!