Újabb orosz tisztviselő autóját robbantották fel

2022. augusztus 24. – 22:21

frissítve

Újabb orosz tisztviselő autóját robbantották fel
Ivan Szusko

Másolás

Vágólapra másolva

Autóba rejtett pokolgép miatt meghalt Ivan Szusko, Oroszország által kinevezett tisztviselő Zaporizzsja régióban – írja szerdán a The Moscow Times.

„Robbanószerkezetet helyeztek az autó ülése alá, Ivan Szusko megsebesült a robbanásban, és kritikus állapotban került kórházba, ahol hamarosan meghalt”

– írta az esetről Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja oroszok által kinevezett közigazgatásának tagja.

Szusko meggyilkolására reagálva Rogov terrorszervezetnek nevezte Ukrajnát, és a megsemmisítésére szólított fel.

A héten nem ez volt az egyetlen merénylet, hétfőn késő este Igor Telegint, a megszállt Herszon oroszok által kinevezett belpolitikai vezetőhelyettesének autóját találta el egy rádióvezérlésű bomba, írja a The Daily Beast. Ő azonban túlélte a támadást, kórházba szállították, de stabil az állapota.

A hónap elején a Herszon régió Moszkva által kinevezett vezetőjét, Vlagyimir Szaldót szállították kórházba, miután az orosz védelmi minisztérium szerint megpróbálták megmérgezni. Helyettesét, Vitalij Gurát egy nappal később lelőtték.

Mi is beszámoltunk róla, hogy pár nappal ezelőtt, augusztus 20-án autóba rejtett bomba végzett Putyin ideológusának lányával, Darja Duginával. Dugina az ukrajnai invázió támogatója volt, éppúgy, mint apja, Alekszander Dugin, aki a valódi célpontja lehetett a támadásnak.

Oroszország az ukrán szolgálatokat vádolja a merénylettel, Ukrajna szerint ez kitaláció, fikció, orosz propaganda, és nekik semmi közük hozzá. Bár a merényletről még keveset tudunk, az biztos, hogy szimbolikus célpontot ért támadás egy Moszkvában régen látott módszerrel.

Fél éve támadta meg Oroszország Ukrajnát

Oroszország éppen ma fél éve, hogy megtámadta Ukrajnát. A hat hónapos forduló egybeesik az ukránok nemzeti ünnepével, Ukrajna 1991-es függetlenségének 31. évfordulójával.

„Február 24-én azt mondták nekünk, hogy nincs esélyetek. Augusztus 24-én azt mondjuk: boldog függetlenség napját, Ukrajna!”

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai beszédében.

Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy visszaveszik az orosz erők által elfoglalt összes területet. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy tisztségviselőkkel tartott találkozón elismerte, hogy Moszkva előrehaladása lelassult, de szerinte ez szándékos lépés volt, hogy kevesebb civil áldozata legyen a háborúnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!