Kaszparov: Az oroszok pusztító veresége az egyetlen esély a változásra

2022. augusztus 23. – 11:12

frissítve

Kaszparov: Az oroszok pusztító veresége az egyetlen esély a változásra
Fotó: Eric Piermont / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Garri Kaszparov orosz sakkvilágbajnokkal készített interjút a Válasz Online. A 2005 óta politizáló sakkozó az egyik legismertebb orosz ellenzéki Nyugaton. Kaszparov 2015-ben könyvet írt a Putyin-rendszer veszélyeiről. Nem tartja magát az ellenzék vezetőjének, de úgy gondolja, ő az egyik leghangosabb ellenzéki.

Az interjúban a következőket állítja:

  • A Nyugaton élő oroszok többsége fiatalon menekült el az országból, ezért nem érzik úgy, hogy közük lenne ahhoz, ami Oroszországban történik. Az oroszok elleni gyűlölet nőni fog, és semmilyen erkölcsi alapjuk nem lehet panaszkodni.
  • Ukrajna csak akkor nyerhet, ha a világ megszabadul a putyini fasizmustól, Oroszország felszabadulása akkor kezdődhet el, ha ismét felvonják az ukrán zászlót Szevasztopolban.
  • Hihetetlen, hogy a világ nem akarta észrevenni a putyini imperializmust, pedig Putyin nyíltan beszélt a terveiről, többször nevezte a Szovjetunió felbomlását a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának.
  • Putyin nem ismeri a kompromisszumot, a törvény fölött álló Sztálin és Rettegett Iván a példaképei. Ukrajna lerohanásával a múlt támad a jövőnkre.
  • Az oroszok többségét nem érdekli, hogy katonáik tízezrei estek el. Az Ukrajnában harcolók leginkább elmaradott térségekből származnak, a lakosságnak ez még mindig csak egy háború a tévében, ráadásul úgy tudják, nem állnak vesztésre.

Az egyetlen esély a változásra, ha az oroszok pusztító vereséget szenvednek.

A szankciókkal kapcsolatban Kaszparov megjegyezte: nagyon fontos, hogy Európa és Amerika kimondja, azok nem szűnnek meg, amíg Ukrajna egész területe fel nem szabadul, a háborús bűnösöket pedig bíróság elé nem állítják. Addig azért sem hatnak teljes erővel a szankciók, mert sokan azt gondolják, Putyin valahogy majd kimozogja őket, mint eddig minden esetben.

Kaszparov beszélt a többi orosz ellenzékiről is. Szorosan együttműködik Mihail Hodorkovszkijjal, viszont a börtönben lévő Alekszej Navalnijjal nem ért egyet mindenben, és bár Navalnij csapatának változni látszik a véleménye, Kaszparov nem biztos abban, hogy feladták az Orosz Birodalom-koncepciót.

A jövőről a következőket mondta Kaszparov:

„Egyáltalán nem biztos, hogy a Putyin-rendszer vége automatikusan jobb irányba mozdítaná Oroszországot. De oda csak Putyin bukása után térhetünk vissza, ami viszont nem lehetséges az ukrajnai katonai vereség előtt, így mindent ennek az egy célnak kell alárendelni.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!