Elkezdődött az utóbbi évek legnagyobb amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlata

2022. augusztus 22. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

Ulchi Freedom Shield néven kezdett nagyszabású közös hadgyakorlatba kezdett az amerikai és a dél-koreai hadsereg a Koreai-félszigeten – számolt be a Guardian. A gyakorlat célja, hogy a két ország közösen erőt mutasson, és feleljen ezzel az utóbbi időben megint egyre gyakoribbá váló észak-koreai rakétatesztekre. Washingtonban és Szöulban pontosan tudják, hogy a gyakorlat szíthatja az Észak- és Dél-Korea között lévő konfliktust, a szervezők szerint azonban mindenképp erőt kell mutatni, még akkor is, ha Phenjanban nem lesznek elégedettek.

Közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat – Fotó: Seung-il Ryu / Seung-il Ryu/NurPhoto
Közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat – Fotó: Seung-il Ryu / Seung-il Ryu/NurPhoto

A hadgyakorlattal az USA visszatér korábbi politikájához, miután Trump elnöksége alatt több amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatot lemondtak annak érdekében, hogy könnyebb legyen meggyőzni az észak-koreai vezetést atomfegyvereinek leszereléséről. Ez azonban végül – ahogy a mostani északi rakétatesztek is mutatják – kudarcba fulladt.

Míg Észak-Korea folytatta egyre grandiózusabb rakétatesztjeit, az Egyesült Államok és Dél-Korea az utóbbi 4 évben semmilyen nagy katonai akcióval nem demonstrálta szövetségét, ezen akartak most változtatni, hiszen mind Jun Szogjol dél-koreai elnök, mind az amerikai vezetés keményebb kiállást ígért Phenjannal szemben. Az amerikai diplomácia még olyan jelzéseket is adott, hogy kész akár atomfegyvereket is Dél-Koreába telepíteni, amennyiben Észak-Korea nukleáris rakétateszteket hajt végre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!