Lemondott a Pegasus kémprogramot gyártó izraeli szoftvercég vezérigazgatója

2022. augusztus 21. – 19:59

Lemondott a Pegasus kémprogramot gyártó izraeli szoftvercég vezérigazgatója
Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Pegasus kémprogramot is gyártó NSO Group izraeli szoftvercég vasárnap bejelentette, hogy távozik posztjáról Salev Hulio, a vállalat vezérigazgatója, írja a Reuters.

Egyelőre Jaron Sohatot, a cég operatív igazgatóját nevezték ki, hogy felügyelje a vállalat átszervezését, mielőtt bejelentenék a vezérigazgató utódját. Egy forrás azt is megerősítette a Reutersnek, hogy közel száz alkalmazottat küldhetnek el. Sohat azt mondta, hogy az NSO tenni fog érte, hogy a szoftvereit csak a megfelelő célok érdekében használhassák.

Az NSO már tavaly októberben bejelentette, hogy megbízott vezérigazgató veszi át a társalapító Hulio helyét a cég élén, ő azonban hetekkel később lemondott, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistára tette a céget.

A Pegasus kémprogram körüli botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amiben Magyarországról a Direkt36 vett részt. Akkor derült ki, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használhattak fel.

Az ügynek azóta is folyamatosan vannak fejleményei. Az Európai Parlament március elején döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel. Májusban leváltották a spanyol hírszerző központ vezetőjét, miután kiderült, hogy több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek a Pegasus nevű kémszoftverrel. A torontói egyetemen működő Citizen Lab egy másik jelentése szerint pedig 2020-ban és 2021-ben Pegasussal próbálhattak megfertőzni több eszközt is Boris Johnson brit kormányfő hivatalán belül is.

A Direkt36 tárta fel az újságírók, ügyvédek, civilek, politikusok telefonjait megfigyelő kémszoftver hazai alkalmazásának részleteit, a magyarországi célpontokat itt szedték össze februárban időrendben. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!