Elaludhattak az Ethiopian Airlines pilótái, túlrepülték a célállomást

2022. augusztus 20. – 09:36

frissítve

Elaludhattak az Ethiopian Airlines pilótái, túlrepülték a célállomást
Az Ethiopian Airlines egyik gépeFotó. Arsene Mpiana/ AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szudán fővárosából, Kartúmból Etiópia fővárosába, Addisz-Abebába repült az Ethiopian Airlines Boeing 737-800-as gépe hétfőn, amikor a gépet irányító két pilóta valószínűleg elaludt, ezért túlrepültek a célállomáson, írja az esetről a CNN. A gép 37 ezer láb magasan, utazómagasságban repült robotpilótával az addis-abebai repülőtér felett is, ahelyett, hogy landolt volna. A földi egység, a repülésirányítók többször is próbáltak kapcsolatba lépni a pilótákkal, sikertelenül.

A pilóták csak akkor riadtak fel, amikor bekapcsolt a riasztás amiatt, hogy túlhaladtak a célállomáson. A gépet 25 perccel később tették le az eredeti kifutópályán. Az Ethiopian Airlines azt írta, hogy az ET343-as járat kommunikációja átmenetileg megszakadt az addisz-abebai légi irányítással. Miután a kommunikáció helyreállt, a gép sikeresen földet ért. Az ügyet kivizsgálják, a pilótákat addig felfüggesztették. Közölték, hogy további módosítások is várhatók a jelenlegi szabályokhoz képest annak érdekében, hogy utasaik számára a lehető legbiztonságosabb legyen velük a repülés.

Nemrég komoly dilemmákat vetett fel egy, a Wizz Air-vezérigazgató beszédéből kiszivárgott részlet, amit a munkavállalókhoz intézett, Váradi József ugyanis azt mondta, hogyha valaki fáradt, dolgozzon csak kitartóbban. A pilótákat tömörítő európai szervezet European Cockpit Association szerint ez felveti annak a lehetőségét, hogy a Wizz Airnél nem figyelnek eléggé a biztonságra, de ezt a Wizz Air cáfolta, amikor azt mondta, a beszédet nem a pilótáknak vagy a légiutaskísérőknek szánták.

A pilóták túlterheltsége komoly téma a repülésbiztonságban, az elmúlt évtizedekben több halálos repülőgép-baleset is történt emiatt.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!